Αβραμόπουλος: Ολη η Ευρώπη είναι Σαρλί

«Σήμερα, στο Παρίσι, λέμε δυνατά ότι η Ευρώπη είναι Σαρλί» δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι.

“Είμαστε εδώ σήμερα για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στη Γαλλία, το γαλλικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων” είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: “Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε με πνεύμα αλληλεγγύης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.Σήμερα, η Ευρώπη ενωμένη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Είμαστε αποφασισμένοι να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας εντός της ΕΕ και με τους διεθνείς φίλους μας, για να δώσουμε ένα τέλος στο τραγικό αυτό φαινόμενο, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τις δημοκρατικές μας αξίες, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και τις ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Αβραμόπουλος με ιδιότητά του ως Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, μετέφερε «ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης από όλους τους Ευρωπαίους στη Γαλλία και το γαλλικό λαό».

Ο Έλληνας Επίτροπος, συμμετείχε το πρωί της Κυριακής στο Παρίσι, στην έκτακτη «Διεθνή συνάντηση κατά της τρομοκρατίας», που οργάνωσε ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί εσωτερικών των Ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από το φαινόμενο των τρομοκρατικών επιθέσεων και οποίες από τον Μάϊο 2014 συνιστούν την ομάδα «G10».

Όπως εξήγησε ο Γάλλος υπουργός πρόκειται για την Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστρία. Συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο κ. Καζενέβ υπογράμμισε ιδιαίτερα και την παρουσία του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου και τον ευχαρίστησε «για τη σταθερή δέσμευσή του, από τη στιγμή που ανέλαβε τις ευθύνες του, να συνοδεύσει με όλα τα μέσα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Για τον αγώνα αυτό, ο Έλληνας Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «αυτές τις τραγικές στιγμές η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ενωμένη για την υπεράσπιση των αρχών της και των ελευθεριών της». «Ο διάλογος, το κριτικό πνεύμα και η ανεκτικότητα, είναι τα κύρια γνωρίσματα των κοινωνιών μας και τα ιδεώδη τα οποία ανέκαθεν υπερασπισθήκαμε» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Κ. Αβραμόπουλο, η σημερινή συνάντηση των Παρισίων αποσκοπούσε «στο να δοθεί μια κοινή, ισχυρή και συγκροτημένη απάντηση, σε αυτήν την κοινή πρόκληση που μας απευθύνουν οι δράστες των ειδεχθών πράξεων». «Η πρόκληση αυτή μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτής με τους διεθνείς συμμάχους μας» τονίζει.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναγνωρίζει ότι «δυστυχώς το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην ΕΕ είναι πραγματικό και αυξανόμενο» και επισημαίνει ότι «η Κομισιόν στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των κρατών μελών στο συντονισμό και στην υποστήριξη των προσπαθειών τους».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν προς τις παρακάτω κατευθύνσεις :

Ενίσχυση της πρόληψης για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης των ατόμων.

Βελτίωση των μέσων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Καλύτερη ανίχνευση ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι απειλές.

Παράλληλη σύσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος για τη διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών στα αεροπορικά και άλλα μέσα μετακίνησης.

Ο Έλληνας Επίτροπος υπογραμμίζει τέλος ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και μεγάλης διάρκειας έργο, που όμως «θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων».