Απειλές Β. Κορέας προς ΗΠΑ: Θα σας προκαλέσουμε τον μεγαλύτερο πόνο στην ιστορία σας

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε σήμερα την Ουάσιγκτον ότι θα της προκαλέσει «τη μεγαλύτερη από τις οδύνες και τους πόνους» που έχει ποτέ βιώσει, εάν εμμείνει στην απαίτησή της προς τον ΟΗΕ να σκληρύνει τη στάση του, επιβάλλοντας αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, μετά την έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της.

Σε ένα δελτίο τύπου που αναπαρήγαγε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA, το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι εάν η Ουάσιγκτον «καταθέσει αυτό το παράνομο “ψήφισμα” που θα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να καταστεί απόλυτα βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα».

«Τα μέτρα που θα ληφθούν θα προκαλέσουν στις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη από τις οδύνες και τους πόνους (που έχουν βιώσει) σε ολόκληρη την ιστορία τους» τονίζει το ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας. «Η υφήλιος θα γίνει μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο η Βόρεια Κορέα υποτάσσει τους Αμερικανούς γκάνγκστερ μέσω μιας σειράς ενεργειών που θα είναι οι σκληρότερες που έχουν ποτέ φανταστεί» σημειώνεται.

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφανθεί σήμερα Δευτέρα σχετικά με την επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, που κατηγορείται ότι απειλεί την ειρήνη με τις πυρηνικές δοκιμές της. Οι ΗΠΑ διένειμαν την Κυριακή στις υπόλοιπες 14 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα τροποποιημένο κείμενο του σχεδίου απόφασης για την επιβολή του όγδοου γύρου κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Το κείμενο θεωρείται πως είναι οριστικό. Προβλέπει δε να επιβληθεί ένα «προοδευτικό» εμπάργκο στο πετρέλαιο που προορίζεται για την Πιονγκγιάνγκ, την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών υφαντουργικών προϊόντων που παράγονται στη Βόρεια Κορέα, μέτρα για τον επαναπατρισμό Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεατικών πλοίων στη θάλασσα. Ωστόσο οι διατυπώσεις είναι λιγότερο σκληρές από το αρχικό κείμενο. Από το σχέδιο έχει αφαιρεθεί το πάγωμα τυχόν πόρων του Kim Jong-un στο εξωτερικό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Ρωσία και η Κίνα θα ψηφίσουν υπέρ, αν θα απόσχουν ή εάν θα ασκήσουν βέτο. Σημειώνεται ότι να εγκριθεί μια απόφαση από το ΣΑ του ΟΗΕ χρειάζονται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο εκ των πέντε κρατών-μόνιμων μελών του. Η αρχική εκδοχή του σχεδίου απόφασης διανεμήθηκε από την αμερικανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στα άλλα κράτη μέλη την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα ακολουθεί έναν «ριψοκίνδυνο δρόμο» με τις συνεχιζόμενες πυρηνικές και πυραυλικές προκλήσεις, παραβλέποντας την διεθνή καταδίκη των ενεργειών της. «Το τίμημα για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την κατάφωρη απαξίωση των μελών της διεθνούς κοινότητας θα είναι αποσταθεροποίηση, αλλά και οικονομικές δυσκολίες», τόνισε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: