Α.Τσίπρας: Άνοιξε παράθυρο ελπίδας – Έχουμε δρόμο ακόμα – Τι είπε για ΔΝΤ, Αντιπολίτευση, Δικαιοσύνη, Βαρουφάκη

“Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, όχι το τέλος, έχουμε ακόμη δρόμο, όμως έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Θεωρώ ότι ανοίγει ένας δρόμος,  ώστε  σε έναν χρόνο από σήμερα να εγκαταλείψουμε οριστικά τα προγράμματα στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την έξοδο της χώρας στις αγορές, σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον Α.Σρόιτερ.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι να πανηγυρίσουμε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα το 2018 θα βγει από τα προγράμματα και ζητούμενο αποτελεί η επόμενη ημέρα, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

«Ολος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι πιο ήρεμο, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε». «Οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι σιγά σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας», ανέφερε, ενώ μίλησε και για επανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην οικονομία, η οποία μετατρέπεται σε επενδύσεις και σε θέσεις εργασίας. «Μένει ακόμη δουλειά, ο δρόμος είναι μακρύς, όμως είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη πως οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα, αλλά έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής.
«Η ίδια η ζωή δικαιώνει ή αποδοκιμάζει τις απόψεις ή τις εκτιμήσεις, εμείς δουλέψαμε με σχέδιο και δικαιωνόμαστε από το αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο το επιτόκιο αλλά και η ποιότητα όσων επένδυσαν στο ελληνικό ομόλογο. Αυτό δείχνει ότι επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».
Για το χρέος ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η Κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους, δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός, δήλωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως βρισκόμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά, σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αντιπολίτευση τζογάρει μονίμως στο μαύρο και ευτυχώς για τη χώρα, όχι για την Κυβέρνηση- έρχονται άλλα χρώματα, ενώ παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και με άδεια ταμεία-, ευτυχώς σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Για το ΔΝΤ

«Έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τους φόρους και μας λένε μειώστε τους φόρους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την αντίστοιχη αναφορά της Ντέλιας Βελκουλέσκου και  αμφισβήτησε ευρύτερα τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει πέσει τόσες φορές έξω».

%d bloggers like this: