Βραζιλία: Για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος κατηγορείται ο πρόεδρος

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση του συντηρητικού προέδρου της Βραζιλίας, Michel Temer, με τη δικαιοσύνη. Ο Temer, ο οποίος βρέθηκε στην προεδρία μετά την αποπομπή της προκατόχου του Dilma Rousseff για διαφθορά, αντιμετωπίζει πλέον και ο ίδιος ανάλογες κατηγορίες και είναι αντικείμενο έρευνας από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της χώρας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι θύμα «ψευδών καταθέσεων», μετά τη δημοσίευση μιας αστυνομικής έκθεσης με βάση την οποία συμμετείχε σε μια «εγκληματική οργάνωση» που είχε συσταθεί στους κόλπους του κόμματός του. «Έχουμε φθάσει σε τέτοιο σημείο που ορισμένοι προσπαθούν να καταδικάσουν ανθρώπους χωρίς καν να τους ακούσουν, χωρίς να επαληθεύσουν αν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις», υποστήριξε σε ανακοίνωση της προεδρίας της Βραζιλίας σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους.

«Το παρελθόν παραποιείται με ψευδείς μαρτυρίες. Κακοποιοί κατασκευάζουν δικές τους εκδοχές της πραγματικότητας (…) για να εξασφαλίσουν ατιμωρησία», πρόσθεσε ο Temer, σε βάρος του οποίου ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή χθες να αρχίσει νέα εισαγγελική έρευνα για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Η έρευνα βασίζεται σε μια ηχογραφημένη συνομιλία που παρέδωσε στη δικαιοσύνη ένας πρώην συνεργάτης του προέδρου Τέμερ. Στη συνομιλία θίγεται η χρήση της επιρροής του Τέμερ για τον επηρεασμό υπό κατάρτιση νομοθεσίας για τα λιμάνια, με αντάλλαγμα τη δωροδοκία μιας εταιρείας του κλάδου, της Rodrimar.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Estado de São Paulo, η έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας έδειξε ότι ο Temer έλαβε τουλάχιστον 8,5 εκατομμύρια ευρώ χάρη σε αυτή και παρόμοιες μεσολαβήσεις.

Στην ανακοίνωση της προεδρίας ο Temer επέμεινε ότι «ουδέποτε πήρε μέρος» σε μια «δομή» όπως αυτή που περιγράφεται στην έκθεση της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: