Γερμανία: Για παράνομη χρηματοδότηση κατηγορεί το SPD τους Χριστιανοδημοκράτες

Να διερευνηθεί το ενδεχόμενο παράνομης χρηματοδότησης του προεκλογικού αγώνα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ζητούν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Welt am Sonntag» ότι συνεργάτες της Καγκελαρίας, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται με καθεστώς «μερικής απασχόλησης» αμειβόμενοι με 450 ευρώ μηνιαίως, απασχολούνται στον προεκλογικό αγώνα της Αngela Merkel.

Κριτική στην καγκελάριο άσκησε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του SPD Hubertus Heil, επισημαίνοντας ότι αν η Αngela Merkel χρησιμοποιεί την Καγκελαρία για τον προεκλογικό της αγώνα, «τότε πρόκειται για χειροπιαστό πολιτικό σκάνδαλο». Με μια τόσο στενή διασύνδεση κρατικών και κομματικών θέσεων θέλουν η κ. Merkel και το CDU να χρησιμοποιούν το κράτος ως λάφυρο, δήλωσε ο κ. Heil στην εφημερίδα «Die Welt» και έκανε λόγο για «απύθμενο θράσος» έναντι των πολιτών οι οποίοι πληρώνουν με τους φόρους τους τούς πόρους της Καγκελαρίας.

Τις κατηγορίες του SPD απέρριψε πάντως νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert, διευκρινίζοντας ότι η επιπλέον απασχόληση των εν λόγω εργαζόμενων είχε εγκριθεί και γνωστοποιηθεί και αφορά μόνο την προεκλογική περίοδο. «Η Καγκελαρία ενήργησε κατά τον νόμο», τόνισε και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι το ίδιο είχε συμβεί με έναν εργαζόμενο στις εκλογές του 2009 και με δύο εργαζόμενους το 2013.

Η «Welt am Sonntag» αναφέρεται και σε ένα ακόμη περιστατικό, την διεξαγωγή προεκλογικής σύσκεψης της καγκελαρίου με κορυφαία κομματικά στελέχη και διαφημιστές στα γραφεία του Ιδρύματος «Konrad Adenauer», το οποίο όμως χρηματοδοτείται από το Δημόσιο και θεωρητικά δεν ταυτίζεται με το CDU. Το θέμα ζήτησε να διερευνηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών ο εκπρόσωπος του SPD για τα δημοσιονομικά Johannes Kahrs.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: