ΕΝΦΙΑ: Νέες αντικειμενικές αξίες και συντελεστές το 2018

Όπως αναφέρει σήμερα το “Βήμα της Κυριακής”, παρουσιάζοντας το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά με νέους συντελεστές θα κληθούν να πληρώσουν 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων θα στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους: στα μισθώματα, στις αγοραπωλησίες και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.Τα μισθώματα δηλώνονται στην εφορία ηλεκτρονικά και κατά συνέπεια υπάρχει έτοιμη βάση δεδομένων.

Οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να αλλάξουν ως την Άνοιξη του 2018 ενω με νομοθετική ρύθμιση θα αλλάξει ο σκόπελος που υπάρχει και ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ εφαρμόζεται επι αντικειμενικών αξιών που είναι σε ισχύ την 1η Ιανουρλίου κάθε έτους.

Την ίδια στιγμή, θα συσταθούν στους 325 δήμους όλης της επικράτειας πενταμελείς επιτροπές οι οποίες θα λάβουν οδηγία να συνεδριάσουν όσες φορές χρειαστεί για να καταλήξουν σε έναν πίνακα τιμών με πραγματικές αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά του δήμου τους.

Το ότι θα γίνουν και αυξήσεις αντικειμενικών τιμών είναι ένα από τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ για το ζήτημα της επικαιροποίησης των αντικειμενικών και συγκεκριμένα της ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης.

Οι νέες τιμές ζώνης της Εφορίας θα είναι αυξημένες στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές, σε γειτονιές της Αθήνας που μέχρι πρότινος θεωρούνταν φτωχές και μειωμένες σε περιοχές που ήταν ακριβές αλλά λόγω κρίσης οι τιμές υποχώρησαν.

%d bloggers like this: