ΕΤΕ: Πρόβλημα και με την Επιθεώρηση Εργασίας

Σε συνθήκες γαλέρας καταγγέλουν οτι εργάζονται οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας.

Παρά τις διαρθρωτικές αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο, στην Εθνική Τράπεζα διατηρείται μια προκλητική ασυλία για μερίδα στελεχών,  με υψηλούς μισθούς και πλούσιες παροχές ενώ την ίδια στιγμή  μεθόδευσαν και πέτυχαν την κατάργηση του επικουρικού επιδόματος, την καταστρατήγηση του κανονισμού εργασίας, την καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων και τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων (μισθός, ωράριο, απλήρωτες υπερωρίες, άδειες, εντατικοποίηση, κλπ).

Οπως καταγγέλλουν,οι υπάλληλοι στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας εργάζονται, σε απίστευτες συνθήκες εντατικοποίησης και ατέλειωτα ωράρια, μέχρι και Σαβ/κα. Πολλοί υπάλληλοι  κατήγγειλαν στο σωματείο τους ότι  οι υπερωρίες δεν καταγράφηκαν, κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας ενώ τα κενά μπαλώνονται με αποσπάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μερίδα εργαζομένων τις επόμενες μέρες αναμένεται να προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας καταγγέλλοντας τις απάραδεκτες συνθηκες εργασίας, μια παρέμβαση που αν γίνει θα δημιουργήσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στη διοίκηση της Εθνικής.

Με ανακοίνωση τους εργαζόμενοι στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας διαμαρτύρονται για τις συνθήκες γαλέρας και την καταπάτηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

https://protasiprooptikis.blogspot.gr/2018/02/blog-post_7.html?spref=fb

Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Ανακοίνωση: ΩΡΑΡΙΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΘΕΛΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ!

Έχουν ξεφύγει οι διοικούντες της ΕΤΕ και με θράσος αποτυπώνουν στις εγκυκλίους και τις οδηγίες ότι δεν υπολογίζουν το συμβατικό ωράριο που έχει οριστεί μέσω κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Το πρώτο κρούσμα ήταν η εγκύκλιος  για την υπηρεσιακή αλληλογραφία της Τράπεζας (19/01/2018). Τα στελέχη της ΕΤΕ που την υπογράφουν μάλλον «γράφουν στα παλιά τους υποδήματα» το ωράριο της κλαδικής σύμβασης, καθώς παρατείνουν κατά 30 λεπτά το καθημερινό ωράριο! Αναφέρει ότι «Το Κατάστημα παραδίδει στον μεταφορέα την προς αποστολή αλληλογραφία, καθημερινά από 15:00 έως 15:45 και την Παρασκευή από 14:30  έως 15:15”, ενώ “αν  ο υπάλληλος δεν έχει ολοκληρώσει τη συγκέντρωση της αλληλογραφίας, ο μεταφορέας υποχρεούται να επανέλθει μέχρι τις 17:00.”

Μας κάνουν πλάκα;  Δηλαδή, έχουν την απαίτηση να παραμένει το κατάστημα ανοιχτό ως και τις 17.00, να περιμένει τον ταχυδρόμο; Και οι περιφερειακές διοικήσεις λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για υπερωρίες και δίνουν 5 ώρες το μήνα στα καταστήματα; Αποτυπώνουν την παρανομία μέχρι και στην εγκύκλιο; Να βγει άμεσα τροποποιητική, με αναφορά ότι ο μεταφορέας έρχεται ως τις 15.15 καθημερινές και ως 14.45 την Παρασκευή. Φυσικά, αν θέλει ο ειδικός συνεργάτης που την υπογράφει, να πάει να παραδώσει ο ίδιος την αλληλογραφία το απόγευμα ή και το βράδυ, κανένα πρόβλημα.

Για να μην αναφερθούμε στο ότι πλέον μόνο συνεργαζόμενη εταιρεία κάνει την αλληλογραφία (outsourcing μέχρι όσο δεν πάει), και δεν παρεμβαίνει η αρμόδια Διεύθυνση (038), ούτε στο ότι κάποια καταστήματα δεν θα έχουν καθημερινή αλληλογραφία παρά μόνο 3 φορές την εβδομάδα (θα απολογούνται αυτοί στους πελάτες για την καθυστέρηση διαφόρων εργασιών;). Επόμενο, αφού η εγκύκλιος αναφέρει στην αρχή ότι όλα γίνονται για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους!

Το δεύτερο κρούσμα είναι η υπόθεση με τον εφοδιασμό των ΑΤΜ. Κι εδώ η Διοίκηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει ωράριο και οι συνάδελφοι των καταστημάτων πρέπει να είναι διαθέσιμοι 24ωρες το 24ωρο. Με αφορμή ορισμένες επιθέσεις σε μηχανήματα, ήρθε νέα οδηγία να γεμίζει 2 φορές την ημέρα με λίγα χρήματα.

Αφενός αυτό οδηγεί σε δυσλειτουργία, αφού αδειάζει γρήγορα το μηχάνημα και δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα γίνει σε ημέρα καταβολής συντάξεων. Αφετέρου, που είναι και το σημαντικότερο, για να γεμίσουν το πρωί τα ΑΤΜ και να ανοίξει το κατάστημα στις 8.00, πρέπει οι συνάδελφοι να προσέλθουν τουλάχιστον 45 -60’ νωρίτερα! Το δε μεσημέρι, για να γεμίσουν 2 μηχανήματα που συνήθως υπάρχουν στο κατάστημα, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση αντίστοιχα καθημερινά, με συνέπεια να μην αποχωρούν οι συνάδελφοι στο ωράριο που προβλέπει η κλαδική σύμβαση, αλλά 1 ώρα μετά μόνο για αυτό το λόγο! Παράλληλα, μας έχουν γίνει καταγγελίες, λίγες ευτυχώς, ότι υπάρχουν καταστήματα που με εντολή διευθυντή οι συνάδελφοι δεν επιτρέπεται να φύγουν, αν δεν κλείσει το κεντρικό χρηματοκιβώτιο που λόγω ΑΤΜ καθυστερεί αρκετά και παραμένουν κλειδωμένοι μέσα μετά τη λήξη του ωραρίου!

Καψόνια μας κάνουν τα στελέχη της Διοίκησης; Πόσες καταγγελίες, και στην Επιθεώρηση Εργασίας, θέλουν πλέον; Υπάρχουν χιλιάδες μέτρα ασφάλειας (πόρτες, κάμερες, ασφάλεια χρημάτων, κλπ.), και τα ΑΤΜ μπορούν και πρέπει να γεμίζουν μέσα στο ωράριο. Αν θέλουν να γεμίζει 2 φορές την ημέρα, τότε πρέπει καταρχήν να προσλάβουν κόσμο, το κατάστημα να ανοίγει αργότερα από τις 8.00 σύμφωνα με τα εγκυκλίως προβλεπόμενα, και οι συνάδελφοι να ενημερώνουν τους πελάτες ότι είναι εντολή της Διοίκησης. Αυτό καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν, αν η Διοίκηση δεν πάρει πίσω τις οδηγίες, κι όχι να ερχόμαστε από τις 6 το πρωί!

Να ξεχάσει η Διοίκηση τα περί νέας εθελούσιας εξόδου κι αντί να διώξει συναδέλφους να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις με δημόσιο διαγωνισμό. Να προασπίσουμε οι ίδιοι το ωράριό μας, φεύγουμε στην ώρα μας, αλλιώς καταγράφουμε κάθε υπερωρία!

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας! Νικάμε το φόβο, καταγγέλλουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Η ζωή μας πάνω από τα νούμερά τους!

 

%d bloggers like this: