ΕΦΚΑ: Συναγερμός για να εκκαθαριστούν συντάξεις και να μην χαθούν τα 800 εκατ. ευρώ

Συναγερμό σήμανε στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ο διοικητής του Οργανισμού, Αθανάσιος Μπακαλέξης, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμείς συντάξεις και να μην υπάρξει πρόβλημα μη καταβολής της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα από τους δανειστές.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο έγγραφό του ο κ. Μπακαλέξης, «το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών σας θα επηρεάσει τη συνολική χρηματοδότηση της χώρας». Στόχος δε είναι να υπάρξει εμβόλιμη καταβολή συντάξεων την ερχόμενη Τρίτη, 10 Οκτωβρίου, καθώς θα δοθούν στοιχεία για τις διαπραγματεύσεις που θα αφορούν στο διάστημα 30/9-10/10, στα οποία πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσών σε εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ο διοικητής απαίτησε από τις διευθύνσεις να οριστικοποιηθούν, μέχρι σήμερα το πρωί, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου και παραμένουν μη εκκαθαρισμένες. Στη συνέχεια και ως τη Δευτέρα, θα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις που αναφέρονται στα μηνύματα που εστάλησαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 30 Ιουνίου και 31 Αυγούστου, κάτι που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ υποχρεούνται ουσιαστικά να εργαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σε αντάλλαγμα, όπως σημειώνει ο κ. Μπακαλέξης, θα δοθεί επιπρόσθετη άδεια για την υπερωριακή απασχόληση, μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου και της διοίκησης του ΕΦΚΑ με τους αρμόδιους διευθυντές στην Αττική και άλλες περιφέρειες της χώρας, καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλές από τις περίπου 140.000 εκκρεμείς αιτήσεις είτε δεν είναι ολοκληρωμένες με αποτέλεσμα να μην εγκρίνονται είτε δεν αφορούν συντάξεις αλλά διαφορετικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο χρόνος ασφάλισης.

 

Η απάντηση Μπακαλέξη

«Ο ΕΦΚΑ είναι εθνική υπόθεση. Να τον αφήσουν να δουλέψει και να τον αφήσουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση», τόνισε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθανάσιος Μπακαλέξης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν έγγραφο του ΕΦΚΑ με το οποίο ζητείται επίσπευση απονομής των συντάξεων.

«Όλοι αυτοί που τα γράφουν αυτά, να μου πουν αν είναι κακό, το αν μπορέσουμε, την επόμενη Τρίτη, εκτός απ΄αυτούς που πληρώσαμε με τις συντάξεις Οκτωβρίου να πληρώσουμε ακόμη έναν αριθμό συνταξιούχων, που οι συντάξεις τους είναι σε καθυστέρηση», σημείωσε ο κ. Μπακαλέξης.

«Εγώ εκτιμώ ότι τους έχει ενοχλήσει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ», είπε, επισημαίνοντας πως στο τέλος του έτους, το πλεόνασμα αυτό θα είναι μεγαλύτερο.

Εξήγησε δε, ότι «εμείς κάνουμε προσπάθεια να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις μπορούμε» και πρόσθεσε: «Από την αρχή του έτους έχει γίνει μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, έχουμε αλλάξει τα πάντα και είναι επόμενο να θέλουν συντονισμό και πολύ καλή προσπάθεια για να βγουν οι συντάξεις. Κι επειδή γνωρίζουμε ότι το να μην παίρνεις τη σύνταξη που δικαιούσαι είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα, γι αυτό τον λόγο και προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να βγουν και περισσότερες συντάξεις».

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν «το ταχύτερο δυνατό και πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι έβγαιναν από όταν παραλάβαμε και οι εκκρεμότητες θα είναι πολύ λιγότερες απ’ αυτές που παραλάβαμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: