Εμφύλιος στο Κίνημα Αλλαγής, μετά το «Ως εδώ!» της Φώφης Γεννηματά

Αιφνίδια αντιπαράθεση κορυφής προέκυψε μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, με αφορμή το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

Αιτία αποτέλεσε το αυστηρό μήνυμα που έστειλε η κυρία Γεννηματά «προς πάσα κατεύθυνση», όπως χαρακτηριστικά σημείωναν πηγές του κόμματος, με αφορμή τις εντεινόμενες παραφωνίες.

Η Φώφη Γεννηματά, με δήλωσή της, σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο τον οποίο δεν έχει συνηθίσει ως σήμερα, ανέφερε πως δεν θα δοθεί «καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας», καταλήγοντας με τη χαρακτηριστική φράση «ώς εδώ».

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνιζε πως «θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημα». «Πολύ περισσότερο όσους αναζητούν την επόμενη εκλογική στέγη».

Η εξαιρετικά σκληρή τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά -ίσως αποτελεί προειδοποίηση για μελλοντικές διαγραφές στην περίπτωση που εξακολουθήσουν στελέχη του κόμματος να διαφοροποιούνται- προκάλεσε αντιδράσεις.

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν δέχεται εντολές από κανέναν

 Λίγη ώρα μετά την παρέμβαση, το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ο Σταύρος Θεοδωράκης δείχνει να σηκώνει το γάντι.
«Το Ποτάμι και ο Στ. Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν», ήταν η πρώτη φράση της ανακοίνωσης. «Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους είναι σταθεροί και διαχρονικοί. Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε», κατέληγε χαρακτηριστικά.

Η διένεξη Γεννηματά-Θεοδωράκη προέκυψε όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού, λίγες ημέρες μετά το αίτημα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για πρόωρες εκλογές, διατύπωσε ακριβώς την αντίθετη θέση.
Ο κ. Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, σημείωνε ότι «οι εκλογές δεν αρκούν για να αλλάξει η ζωή μας. Χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, ένας επανακαθορισμός της πορείας της χώρας με στόχο την αύξηση του ΑΕΠ, δουλειές και εξαγωγές. Είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση».
Εκτίμησε, μάλιστα, πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία ή έστω να φτάσει μέχρι τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέτωπο παρά τις ρωγμές δεν σπάει. Η εξουσία είναι ισχυρή συγκολλητική ουσία, πόσω μάλλον για βουλευτές που ξέρουν ότι δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή».

ΔΗΜΑΡ: Οχι δημόσιες αντιπαραθέσεις

Αντίδραση για τη δήλωση της κ. Γεννηματά υπήρξε και από τη ΔΗΜΑΡ. Συγκεκριμένα,  σε «άτυπη ενημέρωση» ανέφεραν, λαμβάνοντας αποστάσεις από όλες τις πλευρές, πως «οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες» και «όχι με δημόσιες αντιπαραθέσεις».
Η δήλωση πάντως της κ. Γεννηματά ήρθε σε ένα χρονικό σημείο όπου εντός του κινήματος είχε αρχίσει όντως να διαμορφώνεται ένα κλίμα εσωστρέφειας. Αποκορύφωση ήταν η εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ζήτησε ανοικτά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολούθησε το τετ α τετ της Τετάρτης μεταξύ των κ. Παπανδρέου – Τσίπρα, την ώρα που οι αντιπολιτευτικοί τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση είχαν ανεβεί με αιχμή του δόρατος το αίτημα για εκλογές.

Λοβέρδος: Οσοι αλληθωρίζουν να πάνε εκεί που κοιτάνε

«Οσοι αλληθωρίζουν από εμάς να πάνε εκεί που κοιτάνε», δήλωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, στέλνονας μήνυμα προς το εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής και «φωτογραφίζοντας» τόσο τον Σταύρο Θεοδωράκη, όσο και τον Γιάννη Ραγκούση ότι αλληθωρίζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει αυτόνομη και αυτοτελή πορεία και χαρακτηρίζεται από τη βασική του επιλογή που είναι άμεση προκήρυξη εκλογών.
Σημείωσε παράλληλα ότι «όποιος ετεροκαθορίζεται είναι μοιραίος» και πως χθεσινή η φράση «ως εδώ» της Φώφης Γεννηματά τον βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

%d bloggers like this: