Επιβεβαίωση W. Schaeuble: Ναι, πρωτοστάτησα στη συζήτηση για Grexit

Απόλυτα δικαιωμένος από τα αποτελέσματα που έχουν αποφέρει οι συχνά επίπονες μεταρρυθμίσεις που ζητούσε από την Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης που χρειάστηκαν βοήθεια δηλώνει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», μία ημέρα πριν το 113ο και τελευταίο Eurogroup της οκταετούς θητείας του, ο κ. Schaeuble υπεραμύνθηκε των επιλογών του και αποσαφήνισε ότι ουδέποτε είχε ως στόχο την επιβολή λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Επιδίωξή του, αντίθετα, ήταν «μία προβλέψιμη, αξιόπιστη οικονομική πολιτική που θα οικοδομούσε εμπιστοσύνη και θα παρήγαγε ανάπτυξη» στη νομισματική ένωση, ανέφερε.

«Θα επιχειρηματολογούσα, με μεγαλύτερη πυγμή πλέον, μετά από οκτώ χρόνια, ότι αυτή η πολιτική γεννά περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη», τόνισε ο 75χρονος πολιτικός, που εντός των επόμενων εβδομάδων θα αναλάβει την προεδρία της γερμανικής Βουλής.

Όσον αφορά τη «δαιμονοποίησή» του στην Ελλάδα, ο κ. Schaeuble διευκρίνισε ότι μόνο κάποιοι είχαν αυτή την εικόνα για αυτόν, προσθέτοντας μάλιστα ότι κάποιος θα πρέπει να ρωτήσει τους Έλληνες και τι εικόνα έχουν για τους ηγέτες τους.

Το ζητούμενο, συνέχισε αιχμηρά ο κ. Schaeuble, είναι να λαμβάνεις αποφάσεις που είναι δύσκολες αλλά απαραίτητες, ακόμα κι αν υπάρξουν συνέπειες.

Η σχέση του κ. Schaeuble με την Ελλάδα έφτασε στο ναδίρ το καλοκαίρι του 2015, κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έφτασε στο σημείο να προτείνει την προσωρινή έξοδο της χώρας μας από τη νομισματική ένωση.

«Πρωτοστάτησα στη συζήτηση σχετικά με τον ενδεχόμενο να είναι καλύτερο για την Ελλάδα να βγει για λίγο από την Ευρωζώνη, αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε κάτι τέτοιο», αναφέρει στους FT. «Συνεπώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει ένα δρόμο πολύ δύσκολο για τους έλληνες ηγέτες, τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Απαντώντας στους επικριτές του που τον κατηγορούν για αδιαλλαξία και σκληρότητα, ο κ. Schaeuble υπεραμύνθηκε της γραμμής του, αντιτείνοντας ότι ήταν σταθερός, εποικοδομητικός και δίκαιος.

«Ήμουν πάντα στο πλευρό αυτών που ήθελαν λύσεις», είπε και μολονότι παραδέχτηκε ότι δεν θα λείψει από όλους τους συνομιλητές του στο Eurogroup, υποστήριξε ότι στην πράξη υπήρχαν πολλά σημεία συμφωνίας ανάμεσα στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Schaeuble αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο μίας πορτογαλικής εφημερίδας, αφού έγινε γνωστή η επικείμενη αποχώρησή του από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

«Έγραψαν, πάνω κάτω, ‘Wolfgang, σε συγχωρούμε, σε παρακαλούμε μείνε’. Ήταν αρκετά συγκινητικό».

Με πληροφορίες από skai.gr

%d bloggers like this: