Ευ. Τσακαλώτος: Στόχος μας η οριστική έξοδος από τα προγράμματα διάσωσης το 2018

Βασικός στόχος παραμένει η οριστική έξοδος της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogoup στο Ταλίν της Εσθονίας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές δεν ζητούν νέα αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού (asset quality review – AQR), όπως άλλωστε είχε αναφέρει και ο Benoit Coeure εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου.

Ειδικότερα, ο Ευκλείδης Τσακλώτος ανέφερε ότι «ήταν μια συζήτηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup αλλά και πολλοί άλλοι είπανε ότι ο στόχος είναι να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος και ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί γι΄αυτό τον στόχο, πως είναι σωστό ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται με την τρίτη αξιολόγηση μας».

Είπε ακόμη ότι «κάποιοι βάλανε θέματα που χρειάζονται περισσότερη συζήτηση, κάποια από αυτά έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, όπου υπάρχει μία ανησυχία ότι πρέπει να πάμε ακόμα πιο γρήγορα για να δημιουργηθούν συνθήκες που θα μπορέσουν οι τέσσερις εμπορικές τράπεζες να μπορούν να δανείζουν ακόμα περισσότερο στην πραγματική οικονομία».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, «εξέφρασε την ευχαρίστησή του ότι αρχίζουν τα χρήματα να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν με σοβαρό τρόπο τα κόκκινα δάνεια και άρα πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο γρήγορες κινήσεις με τους πλειστηριασμούς, για να μπορούν οι τράπεζες μέσα στο 2018 να πάνε ακόμα καλύτερα απ’ ό,τι πηγαίνουν τώρα».

Σχετικά με το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «εξήγησα ότι η μόνη καταδίκη που έχει ο κ. Γεωργίου είναι το διαδικαστικό θέμα ότι αν συγκαλούσε ή δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο». Επισήμανε ακόμη ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ».

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν συζητήθηκε ούτε θέμα Eldorado, αλλά ούτε και δημοσιονομικό πρόβλημα. Ειδικότερα, δήλωσε χαριτολογώντας πως «η Ελλάδα συζητήθηκε για άλλη μια φορά, τα αυτιά μου είναι στη θέση τους, δεν τραβήχτηκαν τα αυτιά μου όπως γράφεται στην Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «κανένας δεν ανέφερε το θέμα της Eldorado, δεν μας είπαν ότι το πρόγραμμα δεν πάει καλά, δεν μας είπαν ότι έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε».

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018.«Είμαι πολύ βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούμε νέα μέτρα για το 2018».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις, «μία θα είναι για τη φύση της εξόδου, μία θα είναι για το θέμα του χρέους – και θα διασφαλίσουμε ότι θα ξεκαθαριστεί τι χρειάζεται να γίνει για το χρέος – και η τρίτη θα είναι για εκκρεμότητες που σχετίζονται με το πρόγραμμα».

«Οι θεσμοί θα έρθουν, τώρα όπως ξέρετε είναι τα τακτικά κλιμάκια κάτω στην Αθήνα, οι θεσμοί είπανε ότι το πιο πιθανό είναι να έρθουν πολύ σύντομα», είπε ακόμα.

«Ήταν μία πολύ καλή συνάντηση για την ελληνική οικονομία, κανένας δεν εφησυχάζει, κανένας δεν λέει ότι έχουν τελειώσει τα προβλήματα», σημείωσε καταλήγοντας. «Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά γι΄αυτόν τον στόχο που έβαλε ο πρόεδρος Dijsselbloem να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς να υπάρξει νέο πρόγραμμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: