ΗΠΑ για τη Β. Κορέα: Θέλουμε διπλωματική λύση, αλλά είμαστε έτοιμοι και για πόλεμο

Χαμηλότερους τόνους χρησιμοποιούν σήμερα οι αμερικανοί αξιωματούχοι σε σχέση με τη Βόρειο Κορέα -ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο τραπέζει και είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν τα σχετικά σχέδια που ήδη έχουν εκπονηθεί, για την περίπτωση που οι προσπάθειες διπλωματικής επίλυσης του προβλήματος δεν αποδώσουν.

«Η Αμερική εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές της σε περίπτωση αποτυχίας των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας» διεμήνυσε χαρακτηριστικά o αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Joseph Dunford, στον απόηχο των δηλώσεων του Donald Trump για «φωτιά και οργή» κατά της Πιονγιάνγκ στην περίπτωση που επιτεθεί σε αμερικανικό έδαφος και συγκεκριμένα τη νήσο Γκουάμ, αλλά και για το ότι τα αμερικανικά όπλα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα».

«Η επιδίωξη διπλωματικής λύσης, και οι οικονομικές κυρώσεις, παραμένουν η πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ, αλλά ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της Βόρειας Κορέας σημαίνει ότι οι στρατιωτικές επιλογές πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος πολέμου», πρόσθεσε ο Dunford, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας της Νοτίου Κορέας, Song Young-moo.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας, Moon Jae-in, είχε δηλώσει πως «δεν πρέπει να υπάρξει άλλος πόλεμος» στην περιοχή, καλώντας Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ να εργαστούν στην κατεύθυνση μιας ειρηνικής-διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Trump, H.R. McMaster, δήλωσε στο ABC: «Δεν πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά σε ένα πόλεμο σε σύγκριση με το σημείο που βρισκόμασταν πριν μία εβδομάδα, όμως είμαστε πιο κοντά από ό,τι πριν μια δεκαετία».

Σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησε και ο διευθυντής της CIA, Mike Pompeo. Αν και αναγνώρισε ότι η Β. Κορέα είναι πιθανό να πραγματοποιήσει σύντομα και άλλες πυραυλικές δοκιμές, διέψευσε τις θεωρίες περί επικείμενου πυρηνικού πολέμου: «Δεν έχω δει πληροφορίες που να συνάδουν με το συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε σε τέτοιο σημείο σήμερα», είπε μιλώντας στο δίκτυο Fox News.

Από την πλευρά του, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας, KCNA, ανέφερε τα εξής, επιχειρώντας να εμφανίσει το καθεστώς επίσης ως ανυποχώρητο και αποφασισμένο: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να μας εμποδίσει» ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει σύρραξη γοια ένα μικρό και τυχαίο γεγονός, μετέδωσε, για να προσθέσει: «Ένας δεύτερος Πόλεμος της Κορέας θα μετατρεπόταν αναγκαστικά σε πυρηνικό πόλεμο».

Όσο για το Πεκίνο, που απαγόρευσε την εισαγωγή άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και αλιευτικών προϊόντων από τη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε στις αρχές του μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην συνδέει την κρίση αυτή με τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες σε θέματα εμπορίου και οικονομικών σχέσεων.

Με πληροφορίες από skai.gr

%d bloggers like this: