Η ΕΚΤ αποφάσισε αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ

 

Καμία αλλαγή στο «ταβάνι» των ομολόγων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες, το οποίο διατηρείται στο επίπεδο των 13 δισ. ευρώ

«Αυτοσυγκράτηση» επέδειξε η ΕΚΤ, η οποία μπορεί να μην έπνιξε τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αλλά φρόντισε να προσφέρει λιγότερα κεφάλαια σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, προχώρησε σε αύξηση του Έκτακτου Μηχανισμού Χρηματοδότησης (ELA) των ελληνικών τραπεζών μόλις κατά 1,1 δισ. ευρώ. Μετά και από τη νέα αύξηση το ύψος του ELA διαμορφώνεται στο επίπεδο των 80 δισ. ευρώ.

Παράλληλα. το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μην υπάρξει αλλαγή στο «ταβάνι» των ομολόγων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες, το οποίο διατηρείται στο επίπεδο των 13 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του ELA κατά 2 δισ. ευρω, στα 78,9 δισ. ευρω, ενώ είχε μετατεθεί για αυτή την εβδομάδα η συζήτηση για το καθεστώς των collateral που θέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό.