Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» την Κρήτη (Βίντεο)

Ορατότης… μηδέν σήμερα για τους Κρητικούς, ημέρα που η Αφρικανική σκόνη  σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις όχι μόνο ήρθε για να… μείνει, αλλά  έχει χτυπήσει “κόκκινο”.

Το φαινόμενο εξελίσσεται από χθες, Σάββατο, και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, οπότε σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα θα παρουσιάσει ύφεση.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας, με βάση τις μετρήσεις, καταγράφονται τιμές συγκέντρωσης σκόνης 350 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

«Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία το φαινόμενο θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη με τάσεις μείωσης.

Όπως ακόμα επισημαίνει, λόγω των υψηλών τιμών συγκέντρωσης σκόνης σε πολλές περιοχές παρατηρείται σημαντική μείωση της καθαρότητας της ατμόσφαιρας ενώ περιορίζεται και η οριζόντια ορατότητα.

Στα ύψη και ο υδράργυρος

Η μεταφορά αυτή ευνοείται από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες με τη διατήρηση της Νότιας τάσης των ανέμων ενώ και μία θερμή εισβολή από τα Νότια ευνοεί παράλληλα και την επικράτηση υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται στους 22 έως 24 °C αν και κατά τόπους, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, θα σημειωθούν και λίγο υψηλότερες τιμές.

Όλες οι μονάδες του ΕΚΑΒ αλλά και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση περιστατικών που έχουν να κάνουν με ανθρώπους ευπαθώς ομάδων, οι οποίοι και πιθανόν αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα και γενικότερα θέματα υγείας λόγω σκόνης.

%d bloggers like this: