Ισχυρή βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση του Μακεδονικού

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ βρίσκονται μια ανάσα από το να σφραγίσουν οριστικά και αμετάκλητα ένα διπλωματικό ζήτημα που έθρεψε για δεκαετίες αλυτρωτισμούς, εθνικισμούς και επικίνδυνους αναθεωρητισμούς, που μέχρι και σήμερα ταλανίζουν και αποσταθεροποιούν την περιοχή. Εάν κάτι είναι δεδομένο καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης διαπραγμάτευσης, αυτό είναι η σαφής πολιτική βούληση των δυο πρωθυπουργών για λύση. 25 χρόνια μετά, η ιστορική συγκυρία φέρνει στις ηγεσίες Ελλάδας και ΠΓΔΜ δυο προοδευτικούς ηγέτες που μοιράζονται μια κοινή πεποίθηση. Και δεν είναι άλλη από την αντίληψη πως ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια αλλά και τη συνεργασία των δύο γειτονικών κρατών και τη συνύπαρξη των λαών είναι να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας αυτή η αντιπαράθεση.

Οι δυνάμεις των αλυτρωτισμών

Ωστόσο, όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στη συμφωνία, οι δυνάμεις εκείνες που όλα τα προηγούμενα χρόνια πολιτεύτηκαν με βάση τους αλυτρωτισμούς και τις εθνικιστικές κορώνες παίζουν τα ρέστα τους ώστε το «παιχνίδι» να πάει στις καθυστερήσεις και, γιατί όχι, ακόμη και να αναβληθεί. Μόλις την Πέμπτη άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Ν. Ντιμιτρόφ επιχείρησε να βάλει «πάγο» στην άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας, με τον Ζ. Ζάεφ να απαντά πως η λύση θα πρέπει να επέλθει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Ν. Ντιμιτρόφ έχει βαθιές πολιτικές ρίζες στο VMRO.

Έτσι, η N.Δ. στην Ελλάδα και το αδελφό της VMRO στην ΠΓΔΜ, χέρι- χέρι με τους εκατέρωθεν ακροδεξιούς, υποδύονται τους Μακεδονομάχους ποντάροντας στο ναυάγιο. Θα αναρωτιόταν εύλογα κανείς πώς γίνεται, την ίδια στιγμή που στην Αθήνα η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για μειοδοσία και εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΠΓΔΜ, οι ομοϊδεάτες τους στα Σκόπια να εγκαλούν για «ξεπούλημα» και «προδοσία» τον Ζ. Ζάεφ; Ίσως η απάντηση έγκειται στο ότι η συμφωνία, μετά από δεκαετίες αντιπαράθεσης, τελειώνει το αφήγημα της αποκλειστικής ιδιοκτησίας της Μακεδονίας και της ιστορικής της συνέχειας. Τόσο για τους εν Ελλάδι όσο και για τους εν ΠΓΔΜ «Μακεδονομάχους», που έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω σε αυτή την ανοιχτή πληγή στη γειτονιά μας.

Υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας

Αισιόδοξος ότι ο Ζόραν Ζάεφ «θα κάνει το αποφασιστικό βήμα» και θα υπάρξει αίσια έκβαση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εμφανίζεται ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στη Νέα Σελίδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση αλλά και η πολιτική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας «δεν είναι εύκολες» και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος «πρέπει να σκεφτεί όλες τις πτυχές και να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του».

Ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαιώνει, ακόμα, ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες δικλίδες ώστε να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις που πρόκειται να αναληφθούν από τους γείτονές μας. Για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα, επισημαίνει ότι «στο εξωτερικό προσπαθεί να εμφανιστεί ως μετριοπαθής πολιτικός και στο εσωτερικό εξακολουθεί να άγεται και να φέρεται από τους ακροδεξιούς στους οποίους έχει παραδώσει τα κλειδιά της ΝΔ», ενώ προσθέτει πως «μέχρι να αποφασίσει θα έχει απολέσει και όποια ψήγματα αξιοπιστίας τού έχουν απομείνει».

%d bloggers like this: