Και Νομπέλ ο Τσίπρας;

Και Νομπέλ ο Αλέξης Τσίπρας;

Και Νομπέλ ο Τσίπρας;

ΒΗΜΑτοδότης

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ (Α), ανταλλάσσουν χειραψία κατά την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, Ψαράδες Πρεσπών, Φλώρινα, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Η συμφωνία αποτελεί προϊόν μίας πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών και κατέληξε στο όνομα “Βόρεια Μακεδονία” ή “Severna Makedonja”. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ (File: 19661879.jpg )

Οι Τσίπρας και Ζάεφ (φωτογραφία) είναι υποψήφιοι για το Νομπέλ Ειρήνης, όπως μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ, προφανώς για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα δεν ξέρω εάν αυτό είναι τρολάρισμα ενός σουηδικού πρακτορείου ειδήσεων (που συνεργάζεται και με το ΑΠΕ), ωστόσο και άλλα σουηδικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν αυτή την είδηση, με την προσθήκη όμως ότι για το βραβείο αυτό έχουν προταθεί συνολικά 331 πρόσωπα (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης Κιμ) και οργανώσεις. Ρώτησα κυβερνητικές πηγές και μου είπαν πως δεν έχουν ιδέα. Η αντιπολίτευση λέει ότι εάν ισχύει αυτή η πληροφορία, τότε το θέμα της υποψηφιότητας Τσίπρα και Ζάεφ δεν στέκει καθότι δεν ισχύει ακόμα η συμφωνία των Πρεσπών. Μακάρι όμως να δοθεί τέτοιο βραβείο σε πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα είναι τιμή για τη χώρα μας άσχετα με τις κομματικές ή πολιτικές τοποθετήσεις του καθενός.
■■■
Εκεί γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής θα γίνει γνωστό εάν είναι βάσιμο ή όχι το τηλεγράφημα του σουηδικού πρακτορείου. Δεν θέλω ωστόσο να απογοητεύσω όσους πιστεύουν στην υποψηφιότητα Τσίπρα, αλλά το εφετινό βραβείο έχει πολλές πιθανότητες να δοθεί στην ακτιβίστρια που έδωσε πνοή στο κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης με το hashtag#Me Too, Amanda Nguyen. Ανάμεσα στους άλλους υποψηφίους συγκαταλέγονται η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Εντουαρντ Σνόουντεν (το «βαθύ λαρύγγι»της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας – NSA) και άλλοι. Τέλος, δεν θέλω να πιστέψω κάποια κακόβουλα σχόλια ότι δήθεν την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα «τρέχουν» ξένοι παράγοντες.