Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γαλλία για ενοικίαση φρεγατών

Ο Πάνος Καμμένος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διέψευσε τον Φώτη Κουβέλη καθώς είπε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με την Γαλλία για τις φρεγάτες.

«Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαικές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για τις φρεγάτες». Ουσιαστικά ο Πάνος Καμμένος διέψευσε τα όσα είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας σχετικά με τη χρονομίσθωση γαλλικών φρεγατών. Ο υπουργός Αμυνας είπε πως η μόνη συνομιλία για τις γαλλικές φρεγάτες ήταν μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι μίλησαν μόνο για τη ναυπήγηση φρεγάτων στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη του Πάνου Καμμένου 

Απαντήσεις για τα F-16 και το… αλαλούμ που έχει προκύψει με τις φρεγάτες επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο ΥΠΕΘΑ.

Σε ότι αφορά στις φρεγάτες ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα από υπουργείας Μεϊμαράκη γιατί πράγματι το πολεμικό ναυτικό χρειάζεται νέα πλοία, αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων.
«Σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα από τα χρήματα από τη διαφορά των 8 δισ. από τα ομόλογα που οφείλουν ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, σε ότι αφορά το ποσοστό της Γαλλίας, να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα».
Ακολούθως ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από τον Τσίπρα με τον πρόεδρο Μακρόν».
«Αν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα. Ετσι έχουν τα πράγματα όσον αφορά τα εξοπλιστικά, υπήρχε μια συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών όπου λόγω της όξυνσης από την πλευρά της Τουρκίας, ζητήσαμε να διερευνηθεί η δυνατότητα αν χρειαστεί κάποια από τα προγράμματα που ήδη τρέχουν να προχωρήσουν και αυτό έγινε δεκτό από όλη την αντιπολίτευση».

Aναβάθμιση των F16

Οσον αφορά στην αναβάθμιση των F16 o υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είπε ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την καταβολή του τιμήματος, το οποίο θα γίνει τμηματικά.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε μετά από διαπραγμάτευση που συνεχίζεται ότι το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F16 τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης.

«Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F- 16 φτάνει μέχρι το 2028 και το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας σε περίπτωση συμφωνίας θα το παραλάβει σε δύο χρόνια» σημείωσε ο κ. Καμμένος κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης ενώ τόνισε ότι «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατον.

«Ενημερώνω τον αμερικανό ομόλογό μου για τέταρτη φορά… Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Κανείς δεν μπορεί να δεσμεύσει χρήματα τα οποία δεν έχει» σημείωσε ο υπουργός Αμυνας.

%d bloggers like this: