«Καρφιά» Μοσκοβισί για Βαρουφάκη

Αιχμές για τη στάση που τήρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών άφησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Μας λείπει η Δημοκρατία», ανέφερε, μιλώντας διήμερο φόρουμ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμπληρώνοντας όμως ότι «δεν το εννοεί όπως εκείνος».

«Θα γράψω και εγώ ένα βιβλίο για το τι έγινε σε εκείνο το Eurogroup, αλλά εγώ δεν μαγνητοφωνούσα τη συνεδρίαση», πρόσθεσε.

Ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε τον Ιούλιο του 2015 «καμπή» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη. «Υπήρχαν δυνάμεις που συμφωνούσαν με το Grexit, είτε γιατί το επεδίωκαν πραγματικά, είτε για διαπραγματευτικούς λόγους, όμως η Γαλλία βρέθηκε στη σωστή πλευρά και είναι σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας», συνέχισε.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε καταστάσεις πολύ ποιο υγιείς, με μία ελληνική κυβέρνηση που έχει αλλάξει» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Ο κ. Βαρουφάκης οδηγούσε στο Grexit. Ο κ. Τσακαλώτος είναι το ίδιο αριστερός με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά ξέρει να διαπραγματεύεται».

Στην ομιλία του στο φόρουμ που συνδιοργάνωσαν το περιοδικό Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde), η Καθημερινή και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Η χώρα γίνεται και πάλι ελκυστική».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και ότι πρέπει να συνεχισθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδος. «Δεν πρέπει να χάσουμε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής», είπε ενώ για την περίοδο μετά τον Αύγουστο ανέφερε ότι τα προγράμματα θα σταματήσουν και δεν πρόκειται να υπάρξει «προληπτική πιστωτική γραμμή».

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι τον θεωρεί «ενδιαφέρουσα πολιτική προσωπικότητα, πολύ ευφυή, ικανό και ευέλικτο». Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τους άλλους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες, απάντησε: «Συνεργάστηκα πολύ καλά και με τον κ. Σαμαρά και θα συνεχίσω αν αύριο είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τους συναντάω όλους».

Αναφορικά με το θέμα του χρέους ο Ευρωπαίος επίτροπος υποστήριξε ότι είναι «μη βιώσιμο, ποινικοποιεί τη χώρα και πρέπει να μειωθεί». «Έχουν ληφθεί βραχυπρόθεσμα μέτρα και χρειάζονται μεσομακροπρόθεσμα, μέτρα περισσότερο φιλόδοξα αλλά υπάρχει κάτι που, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν θα συμβεί. Η διαγραφή χρέους. Δεν υπάρχει χώρα που θα συμφωνήσει», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια είπε ότι για τη ρύθμιση του χρέους υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Μία ελληνική στρατηγική ανάπτυξης την οποία θα καθορίσει η ελληνική κυβέρνηση, ένας μηχανισμός που θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα είναι διαφορετικές και μία σειρά μέτρων για το χρέος.

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση, ο Μοσκοβισί επισήμανε ότι δεν είναι δίκαιο να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στο Ταμείο, το οποίο είναι ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στο θέμα του χρέους. Το παράδοξο όμως είναι, συμπλήρωσε, ότι από τη μία είναι ο βασικός σύμμαχος και από την άλλη ζητά τα πιο αυστηρά μέτρα. «Το ΔΝΤ πρέπει να είναι μαζί μας μέχρι το τέλος», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εφαρμογής μέτρων λιτότητας είπε ότι υπήρξαν στιγμές που ζητήσαμε προσαρμογές που έπρεπε να γίνουν. «Δεν μπορείς να έχεις 170% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος, 15% έλλειμμα και τόσο πολύ προσωπικό στη δημόσια διοίκηση» υπογράμμισε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι ζητήθηκαν μέτρα σε προηγούμενα μνημόνια που δεν ήταν σωστά, όπως ότι έγιναν «δύο και τρεις φορές προσαρμογές στις συντάξεις». «Προσαρμογές ναι, λιτότητα όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

%d bloggers like this: