Κιμ Γιονγκ Ουν: Είμαστε παγκόσμια πυρηνική δύναμη

Επιτυχημένη χαρακτήρισε την εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) νέου τύπου, Hwasong-15 το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Ο πύραυλος έχει δραστικό βεληνεκές το οποίο επιτρέπει στην Πιονγιάνγκ να πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του.

Βάσει της τροχιάς και της απόστασής του, θεωρείται ότι έχει βεληνεκές άνω των 13.000 χλμ- περισσότερο από ό,τι απαιτείται για να πλήξει την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την Ένωση Προβληματισμένων Επιστημόνων (Union of Concerned Scientists- ΗΠΑ). Ωστόσο, είναι ασαφές το πόσο βαρύ φορτίο μετέφερε, καθώς και το αν μπορεί όντως να μεταφέρει σε τέτοια απόσταση μια τόσο μεγάλη πυρηνική κεφαλή, όπως τόνισε η ένωση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (o οποίος δήλωσε ότι «θα το τακτοποιήσουμε») και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έκριναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου απειλεί «τον κόσμο ολόκληρο».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση και απαίτησε η Πιονγιάνγκ να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Αντόνιο Γκουτιέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα αυτοχαρακτηρίστηκε «υπεύθυνη πυρηνική δύναμη», υποστηρίζοντας πως τα στρατηγικά της όπλα έχουν αναπτυχθεί για να αμυνθεί στον «πυρηνική πολιτική εκβιασμού και απειλή των Αμερικανών ιμπεριαλιστών».

%d bloggers like this: