Κομισιόν: Απορρίπτει την πρόταση Berlusconi για την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε κατηγορηματικά χθες την ιδέα περί κυκλοφορίας ενός παράλληλου νομίσματος την οποία εισηγήθηκε ο δεξιός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Κομισιόν υπενθύμισε ότι υπάρχει μόνο ένα νόμισμα στην ευρωζώνη.

«Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόταση αυτή.

Ο Μπερλουσκόνι, επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, κατέστησε σαφές ότι θα υποστήριζε την κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση σε μια συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο.

Η πρόταση υπογράμμισε τις ανησυχίες για το ευρύτερο κλίμα εναντίον του ενιαίου νομίσματος στην Ιταλία, την τρίτη τη τάξει οικονομία στην ευρωζώνη, καθώς η χώρα οδεύει σε εκλογές τον Μάιο του 2018.

Η Ιταλία έχει ήδη δύο κόμματα που τάσσονται εναντίον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά: το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και τη Λέγκα του Βορρά. Εάν αυτά τα κόμματα συμμαχούσαν με το Φόρτσα Ιτάλια, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Προχθές Τρίτη οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν αλματωδώς φθάνοντας σε υψηλό πέντε εβδομάδων έναντι των γερμανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων αναφοράς. Αναλυτές επισήμαναν την πρόταση του Μπερλουσκόνι ως μια από τις βασικές αιτίες της εξέλιξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

%d bloggers like this: