Κοντονής: Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν θεώρησε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία όπως ο ναζισμός

Αμετακίνητος στις απόψεις του σχετικά με το Συνέδριο στην Εσθονία για «τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», εμφανίστηκε με νέα συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Όπως τόνισε ξανά, ο ΣΥΡΙΖΑ «ποτέ δεν θεώρησε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία όπως ο ναζισμός».

Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, «αν και δικαίως έχει κατηγορηθεί εκείνο το μοντέλο του κομμουνισμού που παρήγαγε αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης που παρήγαγε εγκλήματα, ο κομμουνισμός ως ιδεολογία δεν έχει παράξει μόνο αυτό το φαινόμενο».

Ο υπουργός υπερασπίστηκε την ανανεωτική Αριστερά, το ρεύμα από το οποίο προήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως πρόκειται για «σοβαρότατο λάθος να μας κατηγορούν εμάς ως ανανεωτική αριστερά ότι δίνουμε άλλοθι στα εγκλήματα του σταλινισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνέχεια των κομμάτων της ανανεωτικής αριστεράς δημιουργήθηκε ως αντίσταση στον δογματικό μαρξισμό που ονομάτισαν σοσιαλισμό στη μαρξιστική Ευρώπη» προσθέτοντας ότι «εμείς ποτέ δεν ταυτίσαμε το ΚΚΕ με τους ναζιστές».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να μην παραστεί στο συνέδριο «απομωνόνοντας» την Ελλάδα είπε ότι «μην νομίζετε ότι δεν με απασχόλησε το να πάω στο συνέδριο. Αλλά δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις μέσα από αυτές τις συναντήσεις. Από τη στιγμή που τα κόμματα στο παρελθόν είχαν μια τέτοια εθνική γραμμή να μην ταυτίσουν τον κομμουνισμό και το ναζισμό».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην εσθονική προεδρία λέγοντας ότι «εκφεύγει των ορίων της με το συνέδριο αυτό γιατί υπάρχουν αντιδράσεις για ένα τέτοιο θέμα. Θα έπρεπε αυτή την πρωτοβουλία να την πάρει ως κρατική υπόσταση και όχι ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ».

«Η στάση μας ήταν μια στάση αρχής, εξεπλάγην με τις αντιδράσεις των κομμάτων γιατί συγκρούονται με αυτά που είχαν πει στην Ευρωβουλή» συμπλήρωσε λέγοντας ότι πριν από μερικά χρόνια όλα τα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν ταχθεί κατά της προσπάθειας εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό.

Δεν υπάρχει θέμα Εξεταστικής

«Δεν υπάρχει θέμα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις επικοινωνίες του υπουργού Άμυνας με τον καταδικασμένο στον Κορυδαλλό Γιανουσάκη για το πλοίο με τα ναρκωτικά» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε ότι ο υπουργός έκανε ό,τι θα έκανε κάθε πολίτης παραπέμποντας τον ισοβίτη να παραδώσει τα στοιχεία, που υποστήριζε πως έχει, στις Αρχές.

Είπε ότι «είναι ψευδές και συκοφαντικό να μιλούν για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός δεν παρενέβη στους δικαστικούς. Προέτρεψε έναν κρατούμενο να πει αυτά που γνωρίζει γιατί ο ίδιος εξέφρασε αυτή την άποψη και εγγυήθηκε για την ασφάλειά του επειδή ο ίδιος είπε ότι φοβάται για τη ζωή του».

«Όταν μιλάμε για 2 τόνους ηρωίνης, πού είναι το κακό να προτρέψει ένας υπουργός κάποιον να δώσει στοιχεία;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και είπε ότι και ο ίδιος θα έκανε το ίδιο αν τον είχε συναντήσει σε μια επίσκεψη του στις φυλακές και του έλεγε ότι έχει στοιχεία να καταθέσει.

Υπήρχε σχέδιο εμπρηστών στη Ζάκυνθο

Για τις φωτιές στη Ζάκυνθο επέμεινε: «Δεν έχει ερωτηματικό πως υπήρχε σχέδιο εμπρηστών με οικονομικά ή και πολιτικά κίνητρα για την καταπάτηση δασικών εκτάσεων και την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής. Τα έζησα από κοντά να ξεσπούν φωτιές ταυτόχρονα και σε αντίθετα γεωγραφικά τμήματα του νησιού… Ο τρόπος που μπήκαν οι φωτιές ήταν επαγγελματικός».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και την τρίτη αξιολόγηση, υπογράμμισε ότι τόσο οι εταίροι όσο και οι οίκοι αξιολόγησης αξιολογούν ότι γίνεται ορθή διαχείριση της κατάστασης και εκτίμησε πως η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει πιο γρήγορα και πιο εύκολα απ’ ό,τι οι προηγούμενες.

Για τη Δικαιοσύνη

Όσον αφορά τα θέματα της δικαιοσύνης είπε ότι «δεν υπάρχει κόντρα εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας» προσθέτοντας ότι «η λειτουργία και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή».

Δεν απέφυγε, όμως, να σχολιάσει ορισμένες απόφασεις που όπως είπε «γεννούν ερωτηματικά όπως η απόφαση του ΣτΕ για την παράταση του χρόνου ελέγχου των φορολογικών υποθέσεων».

Προανήγγειλε και «επέκταση του νόμου Παρασκευόπουλου με κάποιες ρυθμίσεις που θα προσδιορίζουν ορισμένες γενικές ρυθμίσεις που θα ορίζει σαφώς ποιοι δικαιούνται, ποιοι δεν δικαιούνται και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνεται αυτό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: