Κούβα: Επίθεση κατά αμερικανών και καναδών διπλωματών με ηχητικά σήματα;

Αμερικανοί και καναδοί διπλωμάτες που εργάζονται στην Κούβα επέστρεψαν στις χώρες τους καθώς διαγνώστηκαν με σοβαρές τραυματικές καταστάσεις, όπως ελαφρά τραυματική εγκεφαλική βλάβη και βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα από γιατρό που τους εξέτασε.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο το οποίο, ειδικά εφόσον επιβεβαιωθεί, ενισχύει τους σκληροπυρηνικούς της Ουάσινγκτον και τον ίδιο τον Donald Trump, που έχουν ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης της συμφωνίας που υπέγραψε ο Barack Obama, αποκαθιστώντας τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και αίροντας σταδιακά το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί στις αρχές Αυγούστου, όμως οι νέες πληροφορίες προέρχονται από το αμερικανικό κανάλι CBS News, το οποίο επικαλείται ιατρικές εξετάσεις που μελέτησε.

Οι διπλωμάτες περιέγραφαν συμπτώματα όπως απώλεια της ακοής, ναυτία, πονοκεφάλους και διαταραχές ισορροπίας μετά από «επεισόδια», όπως χαρακτηρίστηκαν, που άρχισαν να τους επηρεάζουν στην Αβάνα από τα τέλη του 2016, μετέδωσε το CBS News.

Σύμφωνα με το κανάλι, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπέστησαν οι διπλωμάτες κάποιου είδους επίθεσης με συσκευές παραγωγής επιβλαβών ηχητικών σημάτων  στις διπλωματικές κατοικίες τους. Η πηγή που επικαλέστηκε είπε ότι τα επεισόδια εξακολούθησαν στο νησί, από όπου αποφάσισαν μερικοί αμερικανοί διπλωμάτες να αποχωρήσουν.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ερωτήθηκε για την αναφορά του καναλιού, είπε ότι το υπουργείο δεν έχει «οριστικές απαντήσεις» για την πηγή ή την αιτία των επεισοδίων, συνεχίζεται ωστόσο μια έρευνα γι’ αυτά. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν και το σενάριο εμπλοκής τρίτης χώρας στην υπόθεση, κυρίως της Ρωσίας, η οποία διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με την Κούβα και έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις στο νησί.

Στις αρχές αυτού του μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι μερικοί Αμερικανοί που υπηρετούν στην Κούβα είχαν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες «για ιατρικούς λόγους» για τους οποίους δεν κινδύνευε η ζωή τους.

Η εκπρόσωπος Heather Nauert είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έμαθε για διάφορα επεισόδια που συνέβησαν στην πρεσβεία της στην Αβάνα στα τέλη του 2016 μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Τα επεισόδια, είπε, είχαν «δημιουργήσει μια ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων» σε υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αρκετοί αμερικανοί υπήκοοι στην πρεσβεία έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες για θεραπείες διαφόρων καταστάσεων, ενώ μερικοί από αυτούς έλαβαν ακουστικά βαρυκοΐας.

Παρότι η Ουάσιγκτον απέλασε δύο κουβανούς διπλωμάτες για τα επεισόδια, η Κούβα είπε ότι ερευνά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και ότι ποτέ δεν θα επέτρεπε να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για οποιαδήποτε πράξη που στοχεύει διπλωματικό προσωπικό ή τις οικογένειές του.

«Η κουβανική κυβέρνηση μας έχει διαβεβαιώσει ότι επίσης διεξάγει έρευνες και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα», είπε η Nauert χθες.

«Η κυβέρνηση της Κούβας παρενοχλεί εδώ και δεκαετίες το προσωπικό των ΗΠΑ που εργάζεται στην Αβάνα«, είχε δηλώσει αρχικά ο γερουσιαστύς της Φλόριντα και υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Marco Rubio, για να προσθέσει: «Η προσωπική επίθεση κατά αμερικανών αξιωματούχων αποδεικνύει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το καθεστώς Castro, το οποίο παραβιάζει ξεκάθαρα τους διεθνείς κανόνες».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά είπε ότι η χώρα επίσης ερευνούσε την αιτία των προβλημάτων. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι θα επηρεαστούν καναδοί τουρίστες και άλλοι επισκέπτες», είπε η εκπρόσωπος Brianne Maxwell στο πρακτορείο Reuters.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: