Κυπριακό: Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις

Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου, ο Νίκος Κοτζιάς μιλά για προσπάθεια εκβιασμού και ο ΓΓ του ΟΗΕ φτάνει στην Ελβετία σε μια προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στις συνομιλίες.

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου και θα κάνω ό,τι μπορώ για να συμβάλω και να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker από το Ταλίν, όπου βρίσκεται για την επίσημη έναρξη της εσθονικής Προεδρίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, Juri Rattas, ο J. Cl. Juncker εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σημαντική «πρόοδος» στις εν λόγω συνομιλίες, παρ’ όλο που, όπως είπε, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο «δεν ήταν πολλά υποσχόμενος».

«Είμαι πάντα διατεθειμένος να πάρω ο ίδιος το αεροπλάνο όταν πρόκειται να βοηθήσω την Ελλάδα ή την Κύπρο. Αλλά αυτήν τη φορά έπρεπε να είμαι εδώ στο Ταλίν, γι’ αυτό δεν πήγα ο ίδιος» σημείωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής.

Λίγη ώρα αργότερα υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δίνοντας μια εικόνα της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι χθες έγινε μια προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης. «Την αποτρέψαμε με σαφήνεια. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα. Η διαπραγμάτευση είναι για να κάνουμε ένα συμβιβασμό που να ωφελεί όλες τις πλευρές. Εγώ εξήγησα στους συναδέλφους μου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και η Ελλάδα, διαθέτει το Δίκαιο και τη δύναμη του Δικαίου, ενώ η άλλη πλευρά διαθέτει την κατοχή και το στρατό. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση», επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς.

Στο μεταξύ πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, έφθασε στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για να δώσει μια νέα ώθηση στις συνομιλίες για την Κύπρο. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, ο Guterres πρόκειται να ζητήσει από τους ηγέτες της Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων να λάβουν «σημαντικές και τολμηρές αποφάσεις», ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής.

«Ελπίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ρόλο καταλύτη, ενθαρρύνοντας τα μέρη να επιλύσουν επιτέλους μια από τις τελευταίες παγωμένες συγκρούσεις στην Ευρώπη», πρόσθεσε η πηγή αυτή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εμπλοκή λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας

Οι τουρκικές προθέσεις έγιναν εμφανείς χθες από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu, o οποίος  σε αδιάλλακτο ύφος τόνισε ότι για την τουρκική πλευρά «αυτή είναι η τελική Διάσκεψη», εκφράζοντας την άποψη ότι «η παράταση είναι τακτική των Ελληνοκυπρίων. Μπροστά τους έχουν εκλογές. Θέλουν να κάνουν “μονομερείς” γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. Εμείς βλέπουμε αυτές τις στρατηγικές».

«Η προσδοκία της Ε/κ πλευράς και της Ελλάδας είναι να αρθούν οι εγγυήσεις και να μην μείνει ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο. Από αυτό το όνειρο πρέπει να ξυπνήσουν», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

Επιπλέον η Τ/Κ πλευρά έθεσε «σφήνα» στη διαπραγμάτευση το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, γεγονός που οδήγησε τη συζήτηση για τα κεφάλαια της εσωτερικής διακυβέρνησης.

%d bloggers like this: