Κυπριακό: Συνάντηση Κοτζιά-Αναστασιάδη στην Ελβετία

 

Την επιβεβαίωση ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά θα συνεχιστεί «μάλλον όλη την επόμενη εβδομάδα», έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πριν εισέλθει στο χώρο των εργασιών της Διάσκεψης.

Ο Ν. Κοτζιάς έκρινε ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις χθεσινές συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διατύπωσε τις απόψεις του πάνω σε κεντρικά ζητήματα και οι οποίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος απάντησε: «Είμαι πάντοτε αισιόδοξος. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μου, η φιλοσοφία μου».

Στο μεταξύ με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, που είναι ήδη σε εξέλιξη, ξεκίνησε σήμερα η τέταρτη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Η Διάσκεψη και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, μετά το χθεσινό γεύμα εργασίας των επικεφαλής όλων των πλευρών με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο που θα πρέπει να επιτευχθεί και κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα κεφάλαια.

Μολονότι ο κ. Γκουτέρες σήμερα αναχωρεί από το ελβετικό θέρετρο, με την προοπτική να επιστρέψει εάν χρειαστεί αργότερα, είναι σαφές ότι αφήνει πίσω του κάποιες βάσεις για να συνεχίσουν το βηματισμό τους τα εμπλεκόμενα μέρη στο δρόμο της διαπραγμάτευσης. Δρόμο, που ουσιαστικά ξανάνοιξε ο ίδιος, καλώντας όλες τις πλευρές να συμβάλουν εποικοδομητικά στην ιστορική αυτή στιγμή για τη λύση του Κυπριακού, η οποία ούτε εύκολη είναι, ούτε σύντομη, ούτε με καταληκτική ημερομηνία, γιατί απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη, όπως είπε.

Η Διάσκεψη συνεχίζει τις εργασίες της υπό τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: