Κύπρος: Τζαμιά αντί για σχολεία στα κατεχόμενα, οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τον Erdogan

Την έντονη αντίδραση των τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών έχει προκαλέσει η μαζική ανέγερση τζαμιών στα κατεχόμενα εδάφη και την αποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την προσπάθεια του Tayip Erdogan και της τουρκικής κυβέρνησης για εξισλαμισμό των κατεχομένων μέσα από την ανέγερση τζαμιών και της δημιουργίας θρησκευτικών σχολών. Πρόκειται για ενέργειες που, όπως καταγγέλλουν, γίνονται σε βάρος μιας κοσμικής εκπαίδευσης εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σήμερα, στα κατεχόμενα υπάρχουν 162 σχολεία και 212 τζαμιά. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών, τα τελευταία 17 χρόνια στα κατεχόμενα κτίστηκαν 46 νέα τζαμιά, ενώ από το 1974 (δηλαδή σε μια περίοδο 43 ετών) ανεγέρθηκαν μόνο 15 νέα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί στέλνουν το μήνυμα πως «ήρθε η ώρα να αντιδράσουν, προκειμένου να στηρίξουν την κοσμικότητα του τρόπου ζωής αλλά και των “θεσμών” τους».

Οι τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί άρχισαν επαφές με κόμματα και οργανώσεις με στόχο τη συζήτηση και τους τρόπους αντίδρασης στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΑΚΡ σε εσωτερικά ζητήματα. Αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του οποίου δήλωσε ότι πλέον η τουρκοκυπριακή κοινότητα «πρέπει να αφήσει στην άκρη τα άμεσα οφέλη και να δώσει μαζικά τον κοινοτικό αγώνα ενάντια στην προσπάθεια να την αλλάξουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: