-Κώστας Φέγγος - πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ Την τελευταία βδομάδα είδαμε την Κυβέρνησ..." />

Κώστας Φέγγος: Το μίγμα, για πολλοστή φορά, γίνεται εκρηκτικό – Όμως το κλίμα έχει σαφώς χαλάσει

_________

-Κώστας Φέγγος – πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ

Την τελευταία βδομάδα είδαμε την Κυβέρνηση, για πολλοστή φορά, να τρέχει να προφτάσει τις εξελίξεις. Ήταν προφανές σε όλους τους άλλους, ότι η Γ’ Αξιολόγηση θα ξεκινήσει, αφού εφαρμοστούν όσα μέτρα ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της Β’ Αξιολόγησης. Τα βασικά αντικείμενα είναι η λύση των “κόκκινων” δανείων (άρα πλειστηριασμοί) και οι Αποκρατικοποιήσεις. Μόνο τότε θα αρχίσει η Γ’ Αξιολόγηση, η οποία με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει.

  • Χρειάστηκε να συζητηθεί, ξανά, ευρέως, το γεγονός ότι χωρίς να λυθούν τα παραπάνω δύο θέματα, οι Τράπεζες θα χρειαστούν “σκληρή” ανακεφαλαιοποίηση, που αυτή τη φορά μπορεί να φθάσει μέχρι την ανάγκη του “bail in”. Δηλαδή αφού χάσουν τα λεφτά τους οι Μέτοχοι και Ομολογιούχοι των Τραπεζών, να αναγκαστούν να “κουρευτούν” και οι καταθέσεις.

Όλη αυτή η συζήτηση είχε προφανώς αρνητική επίπτωση στο Χρηματιστήριο, το οποίο για μια ακόμη φορά έπεσε κάτω από τις 747 μονάδες που αποτελούσαν το πρώτο όριο ασφαλείας, που προστατεύει από την πλήρη κατάρρευση. Οι 736 – 734 μονάδες είναι μια πρώτη στήριξη και οι 720 η σημαντικότερη.

  • Οι καθυστερημένες κινήσεις της Κυβέρνησης την περασμένη Τετάρτη, φαίνεται να αποκατέστησαν μερικώς την ηρεμία. Αλλά για πόσο;

Οι Ξένοι αρχίζουν να σκληραίνουν τη στάση τους, όσο καθυστερεί η Γ’ Αξιολόγηση, σε μια περίοδο που έχει εξαγγελθεί η αναδιάρθρωση των ομολογιακών εκδόσεων του PSI.

Το μίγμα, για πολλοστή φορά, γίνεται εκρηκτικό. Από τεχνικής άποψης διατηρούνται κάποια θετικά σήματα, λόγω της καλής πορείας των μη Τραπεζικών μετοχών και ο Νοέμβριος είναι πάντα ιδιαίτερος μήνας. Όμως το κλίμα έχει σαφώς χαλάσει, σε σχέση με το Καλοκαίρι.

 

%d bloggers like this: