Λ.Κατσέλη: H ψήφος στις ευρωεκλογές έχει τεράστια σημασία, vα το καταλάβουμε όλοι στην Ευρώπη

«Έχει γίνει κοινή συνείδηση, ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει», είπε η κ. Κατσέλη, «το ευρωπαϊκό εγχείρημα κλυδωνίζεται, αναπτύσσονται επικίνδυνες αντιδημοκρατικές δυνάμεις, κυρίως υπάρχει πολύ μεγάλη μερίδα Ευρωπαίων πολιτών που αμφισβητεί την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και βλέπει τις συνθήκες διαβίωσης και τις προοπτικές ανέλιξης των παιδιών τους να ματαιώνονται».

«Οι προοδευτικές δυνάμεις καλούνται να προτείνουν μία διαφορετική πορεία για την Ευρώπη, που να καθιστά το ευρωπαϊκό εγχείρημα βιώσιμο. Η έκθεση αυτή, με πρωτοβουλία του Ούντο Μπούλμαν και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είναι μία απάντηση στο πιεστικό ερώτημα “τι κάνουμε, τι μπορούμε να κάνουμε για να υπάρξει μία άλλη Ευρώπη΅, δίκαιη, βιώσιμη, κοντά στους πολίτες της” (Η πλήρης έκθεση με κλικ εδώ).

Όπως εξήγησε, «είναι μία αρκετά πρωτοποριακή και ριζοσπαστική έκθεση, προτείνει αρκετά μεγάλες αλλά ρεαλιστικές αλλαγές. Η στρατηγική της είναι βασισμένη στην συμφωνία 193 χωρών (μεταξύ τους όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων) να συνυπογράψουν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης στον ΟΗΕ πριν τρία χρόνια. Τώρα, καλούνται να τους υλοποιήσουν … να αλλάξουμε τις πολιτικές, τους κανόνες και την διακυβέρνηση της Ευρώπης, συνδέοντας οικονομικά θέματα, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, να βρούμε πολιτικές βιώσιμες σε μία βιώσιμη Ευρώπη. Προτείνουμε 110 πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, την λογοδοσία των αγορών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών υπό αποτελεσματικό σύστημα εποπτείας, τα περιβαλλοντικά θέματα, την αλλαγή της διακυβέρνησης της Ευρώπης ώστε να προωθηθούν αυτές οι αλλαγές».

«Σήμερα», είπε η κ. Κατσέλη αναφέροντας ένα παράδειγμα, «η πολιτική στην Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ είναι απόρροια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παρακολουθεί το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ (όριο 3%) και το χρέος (να προσεγγίζει το 60%). Είναι δύο δημοσιονομικοί στόχοι που δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με τις κοινωνικές συνθήκες και τα περιβαλλοντικά προβλήματα σε επιμέρους χώρες … Η πολύ συγκεκριμένη πρόταση είναι να αντικατασταθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης από ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης ενταγμένο σε πολυετές πλαίσιο βιώσιμων πολιτικών. Να αντικατασταθεί το λεγόμενο “ευρωπαϊκό εξάμηνο” … από μία διαδικασία “βιώσιμου εξαμήνου”, με δείκτες και κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς εκτός από τους οικονομικούς για την διαμόρφωση των εθνικών πολιτικών… Είναι πολύ δύσκολο να πουν (σ.τ.σ. χώρες ή κόμματα) ότι δεν το κάνουν, έχουν ήδη υπογράψει ότι πρέπει, ως το 2030».
«Έχει σημασία», συνέχισε, «να καταλάβει ο πολίτης ότι η ψήφος του στις ευρωεκλογές έχει τεράστια σημασία … αυτή είναι μία πρόταση που απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις, όχι στους νεοφιλελεύθερους και τα ακροδεξιά σχήματα … Πρέπει να γίνει ένα κίνημα από τα κάτω προς τα πάνω και μία σύγκλιση σε προγραμματική βάση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη … η έκθεση αυτή είναι μία συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση, όχι για τους επόμενους μήνες, αλλά για μία “ατζέντα 2019-2024″».
Προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις μετά από αυτές τις ευρωεκλογές … υπάρχουν κοινωνικοί μετασχηματισμοί που θα εκφραστούν πολιτικά τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγη: stokokkino
%d bloggers like this: