Μοσκοβισί: Όχι 4ο μνημόνιο – Να μείνει το ΔΝΤ -Μεταρρυθμίσεις – Το χρέος μετά τον Αύγουστο

Ο  Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είπε χθες  σε εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings στην Ουάσιγκτον ότι δεν επιθυμεί να δει ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά ότι «η χώρα  θα πρέπει να είναι ικανή να επιστρέψει επιτυχώς στις αγορές, με χαμηλά επιτόκια. Θα πρέπει να γίνει ξανά μία ελκυστική χώρα για να επιστρέψουν οι επενδυτές δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας μέσω των μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι θέλει να δει την τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρώνεται πριν από το τέλος του έτους και ότι τα ζητήματα αφορούν κυρίως την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μοσκοβισί δεν θέλησε να μιλήσει για μία αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εκτίμησε ότι «είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος». «Λέω στους Έλληνες φίλους μου, δεν είναι λογικό να το κάνουν αυτό, δεν είναι ο σωστός τρόπος», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι «δεν μπορεί να ξέρει πόσο αποφασισμένο» θα είναι το ΔΝΤ να μείνει, και όπως τόνισε «αυτό θα εξαρτηθεί και από την ποιότητα των λύσεων που θα βρούμε».

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε και στην ελάφρυνση του χρέους, σημειώνοντας ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει, συζήτησαν το θέμα με τον  υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο δύο εβδομάδες πριν, αλλά αυτό έχει προβλεφθεί να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος.

Για να καταφέρει ωστόσο η χώρα «να επιστρέψει πραγματικά στις αγορές με καλά επιτόκια ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη» εκτίμησε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να την βοηθήσει με συγκεκριμένα προγράμματα για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά αντιμετωπίζοντας και το ζήτημα του χρέους.

Εξάλλου, επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας για τα επόμενα χρόνια χάρη στα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι Ευρωπαίοι για την βιωσιμότητα του χρέους

%d bloggers like this: