“Μπλόκο” από το SPD στη δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Η γερμανική Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag θα συζητήσει την αποδέσμευση του επόμενου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, είπε ανώτατο στέλεχος του SPD στο Reuters, ο οποίος αποκάλυψε ότι υπάρχουν αμφιβολίες γύρω από το εάν θα πρέπει να εγκριθεί η νέα δόση.

Τρεις μήνες πριν τις εκλογές, βουλευτές του SPD, του κόμματος με το οποίο συγκυβερνά η Angela Merkel, θα απαιτήσουν τη διεξαγωγή πλήρους συζήτησης στο γερμανικό κοινοβούλιο, κάτι που θα “φανερώσει” τις βαθιές διαφωνίες εντός της συντηρητικής συγκυβέρνησης της Merkel.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού, που πριν τις δηλώσεις του στελέχους αναμενόταν να συνεδριάσει την Τετάρτη, καλείται να αποφασίσει εάν θα πρέπει το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη νέα δόση που αποφασίστηκε να αποδεσμευτεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα.

“Η Επιτροπή θα εξετάσει μόνο την τελευταία απόφαση του Eurogroup στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας” είπε ο εκπρόσωπος του SPD στην Επιτροπή, Johannes Kahrs.

“Είναι ξεκάθαρα άβολο για την (συντηρητική) πτέρυγα ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει…  αν και (ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang) Schaeuble υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέρος”.

Νωρίτερα, ο Michael Grosse-Broemer, σύμμαχος της Merkel, δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιτροπή του προϋπολογισμού να περάσει την συμφωνία.

Ορισμένοι από τους συντηρητικούς της Merkel έχουν στο παρελθόν ταχθεί κατά της βοήθειας προς την Ελλάδας. Τα 63 από τα 309 μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας καταψήφισαν το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2015., ενώ υπήρχαν και τρεις αποχές.

Ο Schaeuble έχει προειδοποιήσει ότι μία διεξοδική συζήτηση στην Κάτω Βουλή θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα στις αγορές.

%d bloggers like this: