Μerkel: Αναζητάται συμβιβασμός για την Ελλάδα – Τσίπρας: Να βρεθεί βιώσιμη λύση που να σέβεται τη δημοκρατία

Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι, τονίζει ο Αλ. Τσίπρας
Ασφυκτικές πιέσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ρίξει τους τόνους και να ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία Ελλάδας και Ευρωπαίων στο Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου ασκούν – παρασκηνιακά μεν, έντονα δε – οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Αναμφισβήτητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εστιάσουν τόσο στο ελληνικό πρόβλημα όσο και στο σχέδιο προσωρινής εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο Αλέξη Τσίπρας, δίνοντας ευθύς εξαρχής το στίγμα της παρέμβασής του, τόνισε πως απαιτείται μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο  υπογράμμισε ότι πρέπει να τερματιστεί η λιτότητα στην ευρωζώνη, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί αν βρεθεί μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για την επιστροφή της Ευρώπης στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η Ευρώπη αναζητά έναν συμβιβασμό για την Ελλάδα, διαβεβαίωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel.
“Eλπίζουμε σε έναν συμβιβασμό για την Ελλάδα”, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Ένας συμβιβασμός για την Ελλάδα σημαίνει ότι τα πλεονεκτήματα πρέπει να ξεπερνούν τα μειονεκτήματα, διεμήνυσε η Merkel.
Ταυτόχρονα εξήγησε πως η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της λίγες ημέρες, προκειμένου να διευθετηθεί το ελληνικό ζήτημα.
Το ζήτημα της Ελλάδας θα έχει και αυτό την τιμητική του στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά στο περιθώριο αυτής, εξήγησε η Μerkel.

H πρώτη συνάντηση Τσίπρα – Merkel
Ολιγόλογη ήταν η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Angela Merkel, καθώς οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ελάχιστες λέξεις.
Ειδικότερα, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο Francois Hollande, διεκπεραιώνοντας ρόλο μεσολαβητή, συνέστησε στην Γερμανίδα Καγκελάριο τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
«Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω να έχουμε μια καλή συνεργασία αν και υπάρχουν δυσκολίες» υπογράμμισε η Angela Merkel, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα.
«Το ελπίζω» αντέτεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron, ο οποίος θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης είναι μια λύση και όχι μια αντιπαράθεση.
Την ανάγκη αλλαγής της επικρατούσας οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi.
Στα περιθώρια της Συνόδου Κορυφής, ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε πως «το κύριο σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική. Η κύρια μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη».
«Πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Έγιναν βήματα προόδου, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο M. Renzi.
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Alex Stubb τόνισε ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και η χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Όπως επισήμανε «κλειδί είναι να συμφωνηθεί η συνέχιση του προγράμματος, αλλά αυτό σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Τέλος ο Stubb υπογράμμισε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται σκληρά προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Πλήγμα για την βρετανική οικονομία χαρακτήρισε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, D. Cameron.
Ειδικότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε την Ελλάδα να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους σημειώνοντας ότι «η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από το αδιέξοδο Ελλάδας-ευρωζώνης».
Παράλληλα τόνισε ότι αυτό που απαιτείται μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης είναι μια λύση και όχι η αντιπαράθεση.

Eurogroup: Συνεργασία Τσίπρα – Dijsselbloem σε τεχνικό επίπεδο
Τη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο για την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων αποφάσισαν ο J. Dijsselbloem και ο Αλ. Τσίπρας.
Ειδικότερα, κατόπιν του χθεσινού αδιεξόδου, ο εκπρόσωπος του Eurogroup αποκάλυψε πως ο J. Dijsselbloem και ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισαν να συνεργαστούν για την επίλυση των τεχνικής φύσεως προβλημάτων της Ελλάδας.
Πάντως, απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει το πεδίο συμφωνίας μεταξύ του προέδρου του Eurogroup και του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Παράλληλα, αποκάλυψε πως οι δύο άνδρες είχαν διμερή κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Ας σημειωθεί βέβαια, πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αποφασίστηκε η έλευση ευρωπαϊκής επιτροπής στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει και να κοστολογήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συγκεκριμένη απόφαση οριστικοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης Dijsselbloem – Τσίπρα.

Συνάντηση Tσίπρα – Cameron
Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Cameron, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους στην Ευρωζώνη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Από την πλευρά του ο D. Cameron έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εξελίξεων στην Ουκρανία και η ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Αυστηρό μήνυμα Schulz στην Ελλάδα: Όταν ζητάς αλληλεγγύη, πρέπει να είσαι έτοιμος να συμβιβαστείς
Αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος.
Εάν αναμένεις και ζητάς αλληλεγγύη υπάρχουν ορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν και πρέπει να είσαι έτοιμος να συμβιβαστείς, αλλά πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές το καταλαβαίνουν αυτό.
Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει τον βηματισμό της και πιστεύω ότι τις προσεχείς ημέρες θα είναι πιθανό να βρεθεί ένας συμβιβασμός».
Όπως σημείωσε επίσης «Είναι δίκαιο να επιτρέψουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα.
Είναι πράξη δικαιοσύνης να δώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση λίγο χώρο να ανασάνει».
Ο Schulz ανέφερε ότι είχε συνομιλίες σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, κατά τις οποίες ωστόσο δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες.

Συνάντηση με τον Βέλγο πρωθυπουργό
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης η οποία πρέπει να σέβεται τη δημοκρατία και τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Βέλγο πρωθυπουργό, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.
Παράλληλα υπογράμμισε τη βούληση της Ελλάδας να βάλει τέλος στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.
«Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στις αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν, να βάλουμε τέλος στη διαφθορά και να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Βέλγο ομόλογό του για την κατανόηση που επέδειξε στις ελληνικές θέσεις και επισήμανε: «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και να βρίσκει λύσεις, συνδυάζοντας τις αρχές της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και ταυτόχρονα, του σεβασμού στους νόμους και τους κανόνες».
Στην Ελλάδα υπήρξε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα αλλά ταυτόχρονα να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον καλύτερο για τους λαούς μας, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Charles Michel ο οποίος εξέφρασε την προσήλωση της χώρας του προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Οι προσπάθειες των χωρών για περιορισμό των ελλειμμάτων θα πρέπει να συνοδεύονται και από συμπληρωματικές προσπάθειες για τις επενδύσεις και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών σε διαρθρωτικό επίπεδο, επισήμανε.
Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν χθες μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης είναι σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης και το Βέλγιο.
«Θα πρέπει να εργαστούμε με δημιουργικότητα για να υπάρξει προοπτική και σταθερότητα και ο καθένας θα πρέπει να καταβάλει τις προσπάθειες που του αναλογούν για συμφωνία που σέβεται τις ανησυχίες του καθένα» τόνισε.
Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, δύσκολη και χρειάζεται αποφασιστικότητα και βούληση για να φτάσουμε σε λύση, κατέληξε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Embedded image permalink

Πηγή: www.bankingnews.gr