Νέα μάχη για την Ελλάδα στο Eurogroup -Τι περιμένουν οι δανειστές

Δεν υφίσταται σε αυτή τη φάση θέμα έγκρισης ή απόρριψης ελληνικής δέσμης προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωναν σήμερα στις Βρυξέλλες πηγές της ευρωζώνης.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών συνεχίζονται και άφηναν να εννοηθεί ότι η Ευρωζώνη αναμένει τις ολοκληρωμένες ελληνικές προτάσεις.
Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενόψει Eurogroup.

Το δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών:
Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στη διάρκεια του χθεσινού Euro Working Group συζητήθηκε το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων και σημειώνει, επιπλέον, ότι οι αναφορές περί έλευσης κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, είναι εκτός πραγματικότητας.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ «δεν υφίσταται σε αυτή τη φάση θέμα έγκρισης ή απόρριψης ελληνικής δέσμης προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωναν σήμερα στις Βρυξέλλες πηγές της ευρωζώνης».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών συνεχίζονται και άφηναν να εννοηθεί ότι η Ευρωζώνη αναμένει τις ολοκληρωμένες ελληνικές προτάσεις.
Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωναν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενόψει Eurogroup.

Τι έγινε το πακέτο έξι μέτρων Βαρουφάκη
Οπως είχε γράψει νωρίτερα το iefimerida, οι δανειστές απέρριψαν το πακέτο έξι μέτρων που τους έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης προκειμένου να πάρει η Ελλάδα την υπο-δόση του 1,5 δισ. για να πληρωθεί το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση, μέσω του ΑΠΕ, διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοια απόρριψη.
Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι εταίροι αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση ολοκληρωμένες προτάσεις και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
O Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε πολύωρης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ, ενώ έστειλε και μήνυμα στον Μάριο Ντράγκι μέσω του Γιάννη Στουρνάρα.

Βαρουφάκης: Υπάρχει plan B εάν δεν πάρουμε τη δόση
Την ίδια ώρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης διεμήνυσε στους εταίρους μας πως η Ελλάδα έχει και plan B χρηματοδότησης, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Την ίδια  θέση επανέλαβε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ας σημειωθεί ότι καμία πλευρά -ούτε η Ελλάδα ούτε οι δανειστές- δεν έχει γνωστοποιήσει ποια είναι τα έξι μέτρα που πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης.

Μπορεί να συμβεί και «ατύχημα» τη Δευτέρα
Όπως και να’χει, η κυβέρνηση θα επιζητήσει και πολιτική λύση στο Eurogroup τη Δευτέρα, για να μην προκύψει «ατύχημα» για τη χρηματοδότηση της χώρας.
«Πάμε στον πόλεμο και σκεπτόμαστε μόνο τη νίκη», τόνισε μάλιστα χθες ο κ. Βαρουφάκης, αλλά συμπλήρωσε πως «έχουμε και εναλλακτικό σχέδιο» αν δεν πάνε καλά τα πράγματα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.
Αφησε, δε, ανοιχτό «παράθυρο» να ζητηθεί νέο δάνειο τον Ιούνιο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας της χώρας

Το εναλλακτικό σχέδιο Βαρουφάκη
Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν δεν γίνει εκταμίευση δόσης μέσα στον Μάρτιο και για το πώς θα αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως όταν πηγαίνεις για τη μάχη δεν συζητάς την ήττα.
Πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζουμε τη διαπραγμάτευση με αισιοδοξία, ιδιαίτερα καλή προετοιμασία και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη». «Υπάρχει όμως εναλλακτική» είπε για το σενάριο μη εκταμίευσης της δόσης τον Μάρτιο.

Θολό τοπίο και το plan B
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI. Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Είπε ότι από τη Δευτέρα, στο Eurogroup, θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Πηγή: www.iefimerida.gr