Οι αντίπαλοι του Ερντογάν ενώνουν τις δυνάμεις του ενόψει των εκλογών

Μπορεί η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών από τον Ταγίπ Ερντογάν να αιφνιδίασε αρχικά την αντιπολίτευση, αλλά οι αντίπαλοί του συσπειρώθηκαν γρήγορα ελπίζοντας να του ανακόψουν το δρόμο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν ψύχραιμα διακηρύσσοντας ότι έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους για να νικήσουν τον Ερντογάν και το κόμμα του, που έχουν γίνει μηχανή νικητήριων εκλογικών αναμετρήσεων από το 2002.

Για να το καταφέρουν, πληθαίνουν τις συναντήσεις και τις διαβουλεύσεις προσπαθώντας να βρουν τρόπους για να φράξουν τον δρόμο του Ερντογάν, ο οποίος, εάν κερδίσει, θα διαθέτει τεράστιες εξουσίες, σύμφωνα με την συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο 2016.

Πρέπει να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδικές εκλογές, να ενωθούν στον δεύτερο γύρο πίσω από τον υποψήφιο που θα έχει την καλύτερη επίδοση μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών ή να υποστηρίξουν μία προσωπικότητα εκτός των τάξεών τους που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν; Καμία κοινή απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Οι Κεμαλιστές «πριμοδοτούν» την «Τουρκάλα Λεπέν»

Σε μία θεαματική κίνηση αλληλεγγύης, η μεγαλύτερη παράταξη της τουρκικής αντιπολίτευσης, το κεμαλικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεκαπέντε από τους βουλευτές του εντάχθηκαν στο νέο Καλό Κόμμα (Iyi Parti) για να έχει τους απαιτούμενους 20 βουλευτές ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα και να λάβει μέρος στις εκλογές.

Η Μεράλ Ακσενέρ και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Φωτογραφία: ΑΡ) Το κόμμα ιδρύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς Μεράλ Άκσενερ -της αποκαλούμενης και «Τουρκάλας Λεπέν», που αποχώρησε από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του συμμάχου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και θεωρείται από τους αναλυτές ότι συγκεντρώνει τις καλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Αυτό που κάναμε είναι μία συμβολή που ξεπερνά το Καλό Κόμμα, μία συμβολή στη δημοκρατία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του CHP , αφού συναντήθηκε με την Μεράλ Άκσενερ, η οποία τον ευχαρίστησε θερμά.

Παρά τις συναντήσεις με διάφορα κόμματα, φαίνεται ότι το CHP προτιμά να κατεβάσει δικό του υποψήφιο, το όνομα του οποίου θα αποκαλύψει τις προσεχείς ημέρες.

«Έξω φρενών» ο Ερντογάν με το κοινό μέτωπο εναντίον του

Οι κινήσεις της αντιπολίτευσης έκαναν πυρ και μανία τον Ερντογάν.

«Δημιουργείται μία συμμαχία με μοναδικό στόχο την αντιπολίτευση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μη καθαρές διαπραγματεύσεις, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς χρώμα, χωρίς καθαρή ταυτότητα», είπε μιλώντας για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο κι αναφερόμενος στο «δάνειο» βουλευτών του CHP στο Iyi Parti.

Ωστόσο, το AKP, το κόμμα του Ερντογάν, φρόντισε να συμμαχήσει για την περίπτωση με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Για τον Σονέρ Τσαγκαπτάι, ερευνητή του Washington Institute of Near East Policy, η Μεράλ Άκσενερ θα ήταν μία σοβαρή αντίπαλος του Ερντογάν, αφού συγκεντρώνει αρκετά χαρακτηριστικά: δεξιά, εθνικίστρια, συντηρητική μουσουλμάνα.

Θα μπορούσε κατά τη γνώμη του να αφαιρέσει ψήφους από το AKP και να πείσει ψηφοφόρους του MHP που είναι δυσαρεστημένοι από τη συμμαχία με το κυβερνών κόμμα.

 

%d bloggers like this: