Ο Τσίπρας ενημέρωσε τον Παυλόπουλο για το Σκοπιανό

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Η συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, ενώ αποχωρώντας ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Στα λίγα λόγια που απηύθυνε ο επικεφαλής της κυβέρνησης μπροστά στις κάμερες προς τον αρχηγό του κράτους, σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, για την εξεύρεση μίας λύσης αμοιβαία αποδεκτής.

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.

«Υπερασπιζόμαστε μία γραμμή η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο δεκαετίες και αποτελεί κτήμα της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων», είπε ο κ. Τσίπρας. Μίλησε ακόμη για ανάγκη μίας λύσης η οποία θα αντέξει στον χρόνο, με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία για όλες τις χρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της ΠΓΔΜ, με αναθεώρηση του συντάγματος της τελευταίας, για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού, ώστε να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα στους δύο λαούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, ανταπαντώντας στον Πρωθυπουργό, ότι μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους, θεμιτές και φυσικές σε μια πραγματική Δημοκρατία, ωστόσο στα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική συναίνεση, καθώς κάτι τέτοιο ενισχύει τη χώρα σε διαπραγματευτικό επίπεδο.

%d bloggers like this: