Παπούλιας: Ευχαριστούμε την Κίνα που θέλει να κάνει τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου

Πώς ερμηνεύεται η αποστροφή του Προέδρου: «… Όταν οι Πέρσες θέλησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα και να μας υποδουλώσουν, ο αθηναϊκός στόλος στη Σαλαμίνα τους απέτρεψε…»

 

Οι άριστες σχέσεις Ελλάδας-Κίνας επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του Κινέζου ναύαρχου Zhang Chuanshu, τον οποίο συνόδευαν μέλη του πληρώματος του πλοίου «Changbaishan» και ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, M.Xiaoli Zou.

 Ο Κάρολος Παπούλιας, που δέχθηκε την κινεζική αντιπροσωπεία στο προεδρικό μέγαρο, χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «αδελφικές, σε όλους τους τομείς» και ευχαρίστησε τη «μεγάλη Κίνα», η οποία «σκέφτεται να δημιουργήσει το λιμάνι του Πειραιά σαν το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου -και ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών μας, αλλά και όλων των χωρών που συνεργάζονται μαζί μας».

Παράλληλα, ανέδειξε τη συμβολή της Κίνας στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, καθώς «ο κόσμος μας ζει σε συνεχείς προκλήσεις, που μπορεί να μας οδηγήσουν σε έναν ψυχρό πόλεμο. Η μεγάλη Κίνα δεν δέχεται αυτή την πορεία της ανθρωπότητος, θέλει να ζει σε ειρήνη και να δημιουργεί. Και εμείς σεβόμαστε ιδιαίτερα αυτή την πολιτική για την ειρήνη της χώρας σας και είμαστε δίπλα στη μεγάλη χώρα σας».

Αξιοσημείωτη, ωστόσο, ήταν και η αποστροφή εκείνη του κ. Παπούλια, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα από την αρχαία ελληνική ιστορία, για να περιγράψει, ουσιαστικά, συνθήκες… πολέμου!

Είπε συγκεκριμένα ο Κάρολος Παπούλιας: «… Σας υποδεχόμαστε με πολλή χαρά στην Αθήνα.  Στην αρχαιότητα η Αθήνα ήταν μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Όταν τότε, οι Πέρσες θέλησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα και να μας υποδουλώσουν, ο αθηναϊκός στόλος στη Σαλαμίνα τους απέτρεψε από το να μας υποδουλώσουν. Τότε η Αθήνα ήταν μια μεγάλη ναυτική δύναμη και βλέπουμε και την προσπάθεια της χώρας σας να γίνει μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Και γι’ αυτό με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τους αξιωματικούς του ναυτικού της Λαοκρατικής Κίνας».

Απευθυνόμενος στο ναύαρχο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ τη Μοίρα του Ναυτικού σας που είστε επικεφαλής, για τη μεγάλη συμβολή σε πολύ ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές και τη μεγάλη προσφορά και ενίσχυση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε αυτές τις πολύ επικίνδυνες περιοχές», συνδέοντας την προσφορά της Κίνας στη θαλάσσια ασφάλεια με τη δραστηριότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου.

Από τη μεριά του, ο κ. Zhang Chuanshu δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που μας δεχθήκατε σήμερα. Αυτές τις μέρες της παραμονής μας εδώ, στην Ελλάδα, έχουμε μάθει πολλά πράγματα από την Ελλάδα και την Αθήνα. Ιδιαίτερα ο πρέσβης μας με έχει ενημερώσει ότι είστε ένας πολύ καλός φίλος της Κίνας και του κινεζικού λαού και έχετε υποστηρίξει ενεργά τις διμερείς μας σχέσεις και όλες τις σημαντικές μας εκδηλώσεις, για παράδειγμα στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, το 2008».

 

Πηγή: www.protothema.gr