Παρέμβαση ΣΕΒ: Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τις εξαγωγές – Τα προϊόντα με συγκριτικό πλεονέκτημα

Η ελληνική οικονομία και παράγει και εξάγει αναφέρει ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διευκολύνει τις επιχειρήσεις ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις ξένες επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά.

Η χώρα πρέπει να στραφεί σε “έξυπνες” στοχευμένες οριζόντιες εξαγωγικές πολιτικές, καθώς οι παραδοσιακές πολιτικές προώθησης εξαγωγών δεν φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα, εκτιμά ο ΣΕΒ.

Σχετικά με το έργο των επιχειρήσεων, είναι αναγκαίο να προσαρμόσουν την παραγωγική τους δομή, μέσω επενδύσεων, στις αναδυόμενες ανάγκες για μεγαλύτερη διείσδυση των προϊόντων τους σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο και απαιτητικό πλαίσιο εξαγωγικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, “διαχρονικά υπάρχει μια σταδιακή μετατόπιση έμφασης από τα προϊόντα χαμηλότερης πολυπλοκότητας (τρόφιμα-ποτά-καπνός) στα προϊόντα υψηλότερης πολυπλοκότητας (βιομηχανικά είδη). Σημειώνεται ότι και τα μεν και τα δε προέρχονται κατά 84% από την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία.
Η μετατόπιση αυτή οφείλεται κυρίως σε αλλαγές στη διεθνή ζήτηση και σε αλλαγές στην πλευρά της προσφοράς.

Η ταχύτητα με την οποία παρακολουθεί η ελληνική προσφορά τις αλλαγές στη διεθνή ζήτηση, αφορά σε ζητήματα αποτελεσματικής εισαγωγής νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, θεσμικού/ ρυθμιστικού/ εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα σε σχέση με τα ισχύοντα στον υπόλοιπο κόσμο, κ.ο.κ.
Είναι δουλειά των επιχειρήσεων να προσαρμόσουν την παραγωγική τους δομή, μέσω επενδύσεων, στις αναδυόμενες ανάγκες για διείσδυση των προϊόντων τους σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο και απαιτητικό πλαίσιο εξαγωγικού εμπορίου.

Είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης να διευκολύνει τις επιχειρήσεις ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις ξένες επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά. Όσα, λοιπόν, κατά καιρούς ακούγονται για εθνική στρατηγική ανάπτυξης, θα πρέπει να μεταφρασθούν σε πράξεις στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όχι με κρατική βοήθεια που ούτως ή άλλως απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με δράσεις διευκόλυνσης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Διότι αυτές είναι οι επιχειρήσεις που φέρνουν καλοπληρωμένες δουλειές στη χώρα, δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους με υψηλές δεξιότητες και προσόντα να παραμείνουν στη χώρα και να φτιάξουν οικογένεια.  Αλλά και δίνουν προοπτική οργανωμένης και αξιοπρεπούς εργασίας στον ευρύτερο πληθυσμό”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση, ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών αγαθών πλην πετρελαιοειδών, που είναι προϊόντα της μεταποιητικής βιομηχανίας κατά ποσοστό 85% περίπου, παρέμεινε για χρόνια σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων πριν την κρίση του 2009 και τελικά τα ξεπέρασε το 2015, ενισχύοντας έκτοτε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το 77% των ελληνικών εξαγωγών σε αξία, χωρίς τα πετρελαιοειδή, προέρχονται από κλάδους που λειτουργούν με διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα (έχουν, δηλαδή, μεγαλύτερη εξειδίκευση από τη μέση εξαγωγική χώρα στην παγκόσμια αγορά), ενώ το 58% από κλάδους αυξανόμενης διαχρονικά διείσδυσης στις παγκόσμιες αγορές.
Στις 15 μεγαλύτερες εξαγωγικές κατηγορίες συγκαταλέγονται τα ποιοτικώς ανώτερα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας και τεχνολογικώς προηγμένα βιομηχανικά προϊόντα με μοναδική θέση στην παγκόσμια αγορά.

“Όλα αυτά πιστοποιούν ότι η Ελλάδα και παράγει και εξάγει, και είναι ικανή να κάνει περισσότερα. Η χώρα πρέπει να στραφεί σε “έξυπνες” στοχευμένες οριζόντιες εξαγωγικές πολιτικές, καθώς οι παραδοσιακές πολιτικές προώθησης εξαγωγών δεν φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα”, παρατηρεί ο ΣΕΒ και συνεχίζει:

“Είναι δουλειά των επιχειρήσεων να προσαρμόσουν την παραγωγική τους δομή, μέσω επενδύσεων, στις αναδυόμενες ανάγκες για μεγαλύτερη διείσδυση των προϊόντων τους σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο και απαιτητικό πλαίσιο εξαγωγικού εμπορίου.

Είναι δουλειά της κυβέρνησης να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να ανταγωνίζονται επι ίσοις όροις τις ξένες επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχική σημασία έχει η μείωση των ειδικών φόρων στην παραγωγή (π.χ. κόστος ενέργειας) και η διασφάλιση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνθηκών προσδοκόμενης ανταγωνιστικής διεθνώς κερδοφορίας.

Μόνο έτσι, οι κρατικές παρεμβάσεις για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων (αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ, στρατηγικές επενδύσεις, κ.ο.κ) μπορούν να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο”.

“Μετά από χρόνια χαμένων ευκαιριών, έχει έρθει η ώρα να γίνει μια νέα αρχή. Ας μην χαθεί η μοναδική ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα για να ξεφύγουμε από την κρίση και την ύφεση, με μία ώθηση προς την εξωστρέφεια, καθώς η χώρα εργάζεται για να βγει από το Μνημόνιο και να επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις αγορές”, υπογραμμίζεται στο οικονομικό δελτίο.

Σχετικά με τις επιδόσεις των εξαγωγών, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τον Μάιο του 2017 οι εξαγωγές και η παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών (+19,8% και +4,3% αντίστοιχα) επέστρεψαν σε θετικό έδαφος, ανακτώντας τη δυναμική τους έπειτα από την πρόσκαιρη εξασθένιση του Απριλίου (+6,6% και +3,3% αντίστοιχα το διάστημα Ιαν – Μάιος 2017), με τις περισσότερες μεγάλες κατηγορίες προϊόντων και τους περισσότερους κλάδους να κινούνται ανοδικά.

Παράλληλα, καθώς πλησιάζει η κορύφωση της τουριστικής περιόδου, καταγράφεται ένα ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο καθαρών θέσεων εργασίας το 1ο εξάμηνο του 2017 (+256 χιλ. θέσεις), με έναν μεγάλο αριθμό νέων συμβάσεων να εξακολουθεί, ωστόσο, να αφορά σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά για 6ο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο του 2017 (+1,0%) κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών καυσίμων και των έμμεσων φόρων, καθώς οι μεγαλύτερες θετικές μεταβολές καταγράφονται στις μεταφορές (+7%) και στα ποτά/καπνό (+7%), ενώ με σταθερούς φόρους η αύξηση του Ιουνίου περιορίζεται στο +0,2%.
Αντίθετα, στα τρόφιμα οι τιμές τον Ιούνιο του 2017 σημείωσαν πτώση (-0,8%), αν και κατά το πρώτο 6μηνο είναι αυξημένες κατά +0,8%.

 

%d bloggers like this: