Παυλόπουλος για χρέος: Οι εταίροι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί

Διπλό μήνυμα στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας σε σχέση με τη κατανομή των δημοσιονομικών βαρών και το δημόσιο χρέος, έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δέχθηκε τον διοικητή της Ανεξάρτης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή.

Προς τους μεν εταίρους τόνισε την ανάγκη να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους έναντι του ελληνικού λαού και να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, ώστε να καταστεί αυτό διαχειρίσιμο, και να συνδεθεί με τη ανάπτυξη της οικονομίας. Προς το εσωτερικό της χώρας υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί Αρχή του Συντάγματος για αναλογική κατανομή των φορολογικών βαρών, καθώς και να επιταχυνθεί και να διευκολυνθεί η επίλυση των φορολογικών διαφορών των πολιτών με τις Αρχές ακόμη και δίχως να φθάνουν στα δικαστήρια.

Ειδικότερα, αφού συνεχάρη την ΑΑΔΕ για την επίτευξη πολλών στόχων, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε: «Στο επίπεδο της φορολογίας οι Έλληνες συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Μην το ξεχνάμε αυτό. Η αναλογική ισότητα είναι η κορωνίδα της δικαιοσύνης στον χώρο της φορολογίας». Σημείωσε ακόμη: «Είναι ανάγκη οι ρυθμοί της επίλυσης των διαφορών μέσω της ενδικοφανούς διαδικασίας να επιταχυνθούν, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να λύνουν αυτές τις διαφορές, ει δυνατόν πριν φτάσουν στα δικαστήρια. Γνωρίζουμε ότι πλέον η επίλυση των διαφορών στη διοικητική δικαιοσύνη είναι δυσχερής». Επισήμανε ακόμη ότι «ένα από τα μειονεκτήματα της όλης μνημονιακής νομοθεσίας είναι και το γεγονός ότι η δικαστική προστασία, και ιδίως η προσωρινή δικαστική προστασία και στις φορολογικές διαφορές, έχει απομειωθεί σημαντικά. Σε βαθμό που είναι προβληματική ακόμα και με βάση την ρύθμιση του άρθρου 20, παρ. 1 του Συντάγματος».

Προς τους εταίρους της χώρας ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε: «Η Ελλάδα, με τις θυσίες του λαού της, απολύτως συνεπής, επιτυγχάνει τους στόχους για τα πλεονάσματα που πρέπει να έχει και γι αυτό πρέπει να κάνουν και οι εταίροι μας αυτό που τους αναλογεί. Και μιλάω για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος από το ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει αρχίσει προς την σωστή κατεύθυνση κι εξήγησε ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνδυασθεί με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε το χρέος» είπε και διευκρίνισε. Η ανάπτυξη είναι εκείνη που τελικά θα μειώσει το χρέος, πέρα από τις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που αφορούν το ίδιο το χρέος. Ήθελα να το πω αυτό τέτοιες μέρες ακριβώς γιατί αναμένουμε την ίδια συνέπεια και από τους εταίρους μας».

%d bloggers like this: