Περιφερειακές εξελίξεις και ενεργειακά στην Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Στην ατζέντα των σημερινών τριμερών συνομιλιών των ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και των διμερών συναντήσεων που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα βρεθούν ζητήματα σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τα ενεργειακά ζητήματα.

Η σημερινή συνάντηση στη Λευκωσία αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται: Ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, το Μεσανατολικό, ο ρόλος του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, «έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας». Επιπλέον, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Ως ιδιαίτερης σημασίας αξιολογείται επίσης η συμφωνία που θα υπογραφεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, και  αφορά στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί: Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της Τριμερούς Συνόδου:

09:30 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
09:35 Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχο
10:15 Τριμερής συνάντηση των Ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Παράλληλες τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών-Τηλεπικοινωνιών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
11:15 Υπογραφή τριμερών συμφωνιών, μνημονίων συνεργασίας και δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ
11:45 Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

%d bloggers like this: