Προς την Ανατολική Μεσόγειο και το Γιαβούζ το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας

Από τα λόγια στην πράξη περνάει για ακόμη μία φορά η Τουρκία, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για τις προκλητικές κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τελετή αποχώρησης, παρουσία του uπουργού Ενέργειας,Φατίχ Ντονμέζ, του δεύτερου γεωτρύπανου «Γιαβούζ», το οποίο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αρχές Ιουλίου θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει «αδειοδοτήσει» το ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου). Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι το άλλο γεωτρύπανο, ο «Πορθητής», έχει ξεκινήσει γεώτρηση στο τεμάχιο Φινίκε-1.

«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter.

Παράλληλα, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.

Ίσως να μην είναι τυχαία η μέρα που επέλεξε να προκαλέσει εκ νέου η Άγκυρα, καθώς σήμερα σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα μέτρα-κυρώσεις που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, προτού δημιουργηθούν τετελεσμένα στην περιοχή.