Προσωρινή συμφωνία ΕΕ και Βρετανίας για το Brexit – Αναμένονται δηλώσεις Μέι στο κοινοβούλιο

Ενα βήμα πιο κοντά στο (ομαλό) διαζύγιο βρίσκονται Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε προ ολίγου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, «οι ηγέτες της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν. κατ’ αρχήν, σε ένα κείμενο που θα καθορίζει τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών και το οποίο μπορεί να υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μία επόμενη Σύνοδο Κορυφής».

Αναφερόμενος σε κείμενο που συζητήθηκε την Τετάρτη μεταξύ του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Τερέζα Μέι, ο κ. Τουσκ σημείωσε:

«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής με πληροφόρησε ότι έχει υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών σε πολιτικό επίπεδο, υπό την προϋπόθεση της έγκρισή της από τους ηγέτες της ΕΕ».

Το εν λόγω κείμενο έχει ήδη τεθεί υπόψι των 27 ηγετών της Ενωσης.

Σχεδόν ταυτόχρονα γνωστοποιείτο (από ανάρτηση στο twitter του κόμματος των Εργατικών) ότι η Τερέζα Μέι θα προχωρήσει σε δηλώσεις στο Κοινοβούλιο στις 2.30 το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής γνωστοποιηθεί (από τηλεγράφημα του Reuters), το κείμενο της κατ’ αρχήν συμφωνίας δηλώνει την πρόθεση των δύο πλευρών να «έχουν μία εμπορική σχέση στην αγορά προϊόντων που θα είναι όσο το δυνατόν πιο στενή».

Σημειώνεται επίσης στο κείμενο ότι «ΕΕ και Βρετανία θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα επίπεδο ανοίγματος των αγορών ως προς τις αγορές υπηρεσιών, πέραν από τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών έναντι του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου».

Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης, η μεταβατική περίοδος μετά την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση (στις 29 Μαρτίου) μπορεί να παραταθεί «για έως ένα ή δύο χρόνια».