Πόθεν Έσχες: Παράταση έως το τέλος του 2017 των δηλώσεων ζητούν οι φοροτεχνικοί

Αίτημα για παράταση έως το τέλος του 2017, της υποβολής δήλωσης Πόθεν Έσχες για το φορολογικό έτος 2016 υπέβαλε στο υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.).

Σημειώνεται  ότι η ημερομηνία υποβολής, ηλεκτρονικά, των δηλώσεων Πόθεν Έσχες είναι η 21 Οκτωβρίου 2017 και οι φοροτεχνικοί ζητούν να δοθεί νέα καταληκτική ημερομηνία στις 31/12/2017.

Αναλυτικά, η επιστολή της ΠΟΦΕΕ αναφέρει:

H ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων – πόθεν έσχες – περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων για το 2016, λήγει στις 21 Οκτωβρίου 2017.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής μέσω της ενιαίας εφαρμογής «Πόθεν», που ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του έτους για πρώτη φορά για τις δηλώσεις πόθεν έσχες του 2015, είναι σχετικά καινούργια και βρίσκεται στην αρχική εφαρμογή της. Ταυτόχρονα απαιτεί χρονοβόρες – επιπρόσθετες της δήλωσης – διαδικασίες όπως σε κάποιες περιπτώσεις σκανάρισμα και ανέβασμα αρχείων, κάτι που η εφαρμογή έδειξε ότι είχε δυσκολίες στο να ανταπεξέλθει σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν.

Για τον λόγο αυτό και δεδομένου ότι αυτό το μήνα που διανύουμε, οι υποχρεώσεις των γραφείων μας είναι υπερβολικά αυξημένες (ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, κλπ.) σε συνδυασμό με την παράταση του Ν.4446/2016 μέχρι 31/10/2017, της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θεωρεί ότι θα πρέπει να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής πόθεν έσχες για το φορολογικό έτος 2016 στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

%d bloggers like this: