Ράνια Αικατερινάρη: Στα 2 δισ. τα έσοδα του υπερταμείου το 2018

Στα 2 δισ. ευρώ θα ανέλθουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων το τρέχον έτος, σύμφωνα με τη διεθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας   Ράνια Αικατερινάρη, με το συντριπτικό ποσοστό από αυτά να προέρχονται από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Όπως ανέφερε η κ. Αικατερινάρη από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας», δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας, αν σε αυτή δεν συμμετέχει και ο δημόσιος τομέας.

Η ίδια έκανε λόγο για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των εμβληματικών εταιρειών του Ταμείου όπως η ΔΕΗ η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα στις συγκεκριμένες εταιρείες είναι επιβεβλημένες.

Επίσης μεταξύ των άλλων περιουσιακών στοιχείων του υπερταμείου, ειδική αναφορά έκανε και για τα 14 Ξενία, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα επαναλειτουργίας τους θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες.

Aναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία στα μεγέθη που δημοσιεύονται αλλά και στις εκτιμήσεις για την πορεία τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί μία επιχείρηση να ζητάει δάνεια χωρίς να εξηγεί της ταμειακές ροές τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια καθώς και ότι πολλές δημόσιες (αλλά και ιδιωτικές) επιχειρήσεις δεν είχαν σύστημα διαχείρισης κρίσεων.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία και εξωστρέφεια της επιχείρησης και η τρίτη να εφαρμόζονται κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που προάγουν τη διαφάνεια και τον εσωτερικό έλεγχο.

Οι οργανισμοί που εφαρμόζουν υψηλά standards σε θέματα διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης προσελκύουν τις περισσότερες επενδύσεις, ανέφερε η κυρία Αικατερινάρη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Αικατερινάρη επεσήμανε με σαφήνεια ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι συνεδεδεμένη με την αξιοπιστία των επιχειρήσεων, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο λειτουργίας.

Θα πρέπει τα νούμερα να είναι σωστά, καθώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τα νούμερα ήταν διαφορετικά από αυτά που δημοσιοποιήθηκαν. Επίσης, ανέφερε ότι δεν μπορείς να απευθυνθείς σε επενδυτές, χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις τους άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους της επιχείρησης, τονίζοντας ότι στα παραπάνω προστίθεται και το έλλειμμα επικοινωνίας και εξωστρέφειας που διακατέχει τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπάρχει σαφές πλάνο ελέγχου, οι επενδυτές δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ασχοληθούν.

Τέλος, αναφερόμενη στο έμψυχο δυναμικό των δημόσιων επιχειρήσεων, ο μέσος όρος ηλικίας του οποίου είναι περίπου στα 52 χρόνια, σημείωσε ότι χρειάζεται ανανέωση μέσω προσλήψεων, ωστόσο σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν ένα επαρκές σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού τους.

Σημείωσε ακόμη τα εξής:

  • οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που παρέχουν. Επίσης θα πρέπει να προχωρήσει η ανανέωση του προσωπικού με προσλήψεις νέων εργαζομένων που έχουν δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν συστήματα αξιολόγησης ώστε οι καλοί να προχωράνε. Ο μέσος χρόνος ηλικίας στις επιχειρήσεις του δημοσίου σήμερα είναι 54 έτη.
  • Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για μεταφορά τεχνογνωσίας όσον αφορά τα συστήματα εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζει η εταιρεία στις επιχειρήσεις του δημοσίου.
  • Τα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου από το 2011 φθάνουν συνολικά τα 7 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,4 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν το 2017. Για εφέτος προβλέπονται έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ.
%d bloggers like this: