Σημαντική εξέλιξη: Τα Σκόπια αρχίζουν να συζητούν αλλαγή ονόματος για να μπουν στο ΝΑΤΟ

Το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Ελλάδας ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εξετάζει η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος όμως συγκέντρωσε τα “πυρά” μελών της αντιπολίτευσης, αλλά και της κυβέρνησης,  που αντιδρούν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η άνοδος στην εξουσία του Ζάεφ θα αναβιώσει πιθανότατα τη διαδικασία προσέγγισης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που είχε παγώσει με την προηγούμενη κυβέρνηση υπό το Νίκολα Γκρουέφσκι.

Την είδηση μεταδίδουν οι Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ είναι πολύ νωρίς να συζητηθούν ειδικότερες προτάσεις ονομασίας.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξήγησε ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση πριν θέσει το θέμα σε ψηφοφορία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων διευκρινίζει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, την Τετάρτη, θα έχει συναντήσεις με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα, ο κ. Ντιμιτρόφ θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, το μήνυμα ότι η ένταξη της χώρας του στην Βορειοατλαντική Συμμαχία θα συμβάλει στον κατευνασμό της έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

%d bloggers like this: