Στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου [εικόνες]

Λίγα λεπτά μετά τις 15.30, με 15 λεπτά καθυστέρηση, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος που μετέφερε τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα.

Τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας υποδέχθηκε ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλιας.

 

Ο κ. Νταβούτογλου μετέβει απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έχει συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, ενώ, περίπου στις 5 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Τούρκο Πρωθυπουργό στο Μέγαρο δήλωσε «Χαιρετίζω την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας και αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών».

Ο κ. Παπούλιας τόνισε, επίσης, στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας. Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες».

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει απολύτως δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις. Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη συνάντηση του Μαξίμου θα παρευρεθούν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Στις 20:30 οι δύο Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας» και θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών.

Εξαιτίας της επίσκεψης Νταβούτογλου η Αθήνα θυμίζει πόλη φρούριο με εκτεταμένα αστυνομικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ από τα ξημερώματα της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτο.

%d bloggers like this: