Στον Ντένις Μουκουέγκε και την Νάντια Μουράντ το Νόμπελ Ειρήνης

Στους Ντένις Μουκουέγκε και Γιαζίντι Νάντια Μουράντ απονέμεται φέτος το Νόμπελ Ειρήνης. Ο γυναικολόγος από το Κονγκό έχει επανειλημμένως προταθεί στο παρελθόν ενώ η Μουράντ υπήρξε σεξουαλική σκλάβα τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

To φετινό Νόμπελ Ειρήνης τίμησε τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε από τον Κονγκό, ο οποίος είχει επανειλημμένως προταθεί και στο παρελθόν και τη νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλική σκλάβα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Κογκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε (Φωτογραφία: ΑΡ) Ο Κογκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε  

H Νάντια Μουράντ (Φωτογραφία: ΑΡ) H Νάντια Μουράντ 

Η 25χρονη Κούρδισσα Γιαζίντι Nάντια Μουράντ είχε συλληφθεί το 2014 από τζιχαντιστές του ISIS από το χωριό της στην περιοχή Σινιτζάρ του βόρειου Ιράκ, που σκότωσαν τη μητέρα της και έξι αδέλφια της -συνολικά 44 από τους συγγενείς. Την έκαναν σκλάβα του σεξ, τη βασάνισαν και τη βίασαν πολλές φορές όσον καιρό ήταν αιχμάλωτη, αλλά δεν μπόρεσαν να λυγίσουν το πνεύμα της. Το 2015 κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία και να κάνει μια νέα αρχή. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος) για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας. Τον Οκτώβριο του 2016 το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Βάτσλαβ Χάβελ».