Στουρνάρας: Υπό έλεγχο η εκροή καταθέσεων – Κανένα πρόβλημα με τα ΑΤΜs – Δραγασάκης: Δεν είμαστε κατά της Γερμανίας

Δραγασάκης: Εάν υπάρξει άρνηση από το Eurogroup, τότε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του
Έκτακτη συνάντηση θα έχουν σήμερα το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλλαδος, Γ. Στουρνάρα.
Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει μόνο κατά 3,3 δισεκ. το ELA των ελληνικών τραπεζών στα 68,3 δισεκ. ευρώ.
Το μήνυμα της ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρο, συνεχίζει να χορηγεί ELA αλλά θέτει όρια στην χορήγηση του αν δεν υπάρξει συμφωνία άμεσα μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ.
Χωρίς συμφωνία…. είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξουν capital controls δηλαδή περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.
Οι εκροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες έχει αυξήσει την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα.
Η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών κινείται μεταξύ 92 και 95,5 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων τα 68,3 δισεκ. θα είναι ELA και περίπου 27 δισεκ. απευθείας άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 16 Φεβρουαρίου η εκροή ήταν μόλις 40 εκατ, στις 17 Φεβρουαρίου η εκροή έφθασε τα 255-300 εκατ και στις 18 Φεβρουαρίου η εκροή έφθασε στα 320 εκατ ευρώ.
Οι συνεχείς εκροές καταθέσεων, απόρροια της αβεβαιότητας για την πορεία της Ελλάδος, αν θα υπάρξει συμφωνία και αν βρεθεί στις 2 Μαρτίου με πρόγραμμα ή όχι η Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε εκροές καταθέσεων μεγάλης κλίμακας.
Οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 144 δισεκ. ευρώ πλέον και συγκριτικά με τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου του 2010 στα 237,8 δισεκ. έχουν οδηγήσει σε μια ιστορική μείωση περίπου 94 δισεκ. ευρώ.
Η  ΕΚΤ χθες 18 Φεβρουαρίου έστειλε ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην Ελλάδα.
Η ΕΚΤ έθεσε όριο στο ELA καθώς η ΤτΕ ζήτησε αύξηση της γραμμής της έκτακτης παροχής ρευστότητας κατά 8 με 10 δισεκ. και η ΕΚΤ ενέκρινε μόνο 3,3 δισεκ. ευρώ.
Η τρέχουσα γραμμή ELA ανέρχεται στα 68,3 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται με δύο τρόπους από την ΕΚΤ μέσω ELA και απευθείας από την ΕΚΤ.
Προφανώς και η αύξηση του ELA δεν πραγματοποιήθηκε με πολιτικά κριτήρια αλλά με βάση τα collaterals.
Όμως ακόμη και αν διαψεύδεται η ΕΚΤ με την στάση της ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διακόψει το ELA δεν θα προκαλέσει πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα αλλά θέτει όρια στον παρεχόμενη μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας ELA τα 68,3 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΚΤ έστειλε ένα μήνυμα να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία η Ελλάδα με την ΕΕ.Πηγή: www.bankingnews.gr