Συζήτηση με άρωμα Κύπρου στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Βρετανοί πολιτικοί οργάνωσαν εκδήλωση για την υπόθεση του Ρώσου κροίσου Αλεξάντερ Σχιούκιν

Πηγή:bomb.gr

Το όνομα της Κύπρου ακούστηκε επανειλημμένα στο πλαίσιο μίας όχι και τόσο συνηθισμένης εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου σε αίθουσα του Βρετανικού κοινοβουλίου. Αντικείμενο συζήτησης ήταν η πολύκροτη υπόθεση του Ρώσου κροίσου Αλεξάντερ Σχιούκιν, ενώ την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχαν ο Βρετανός συντηρητικός βουλευτής Sir Henry Bellingham και ο Λόρδος Tim Razzall.

Ο Σχιούκιν, αποκαλούμενος και ως βασιλιάς του άνθρακα, έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για υποθέσεις αρπαγής ανθρακωρυχείων με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Η τελευταία υπόθεση για την οποία βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με άλλα εφτά πρόσωπα, αφορά σε κατηγορίες εκβιασμού για τον έλεγχο του ανθρακωρυχείου Inskoy. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε μάλιστα σε διετή κατ’ οίκον περιορισμό.

Το όνομά του ενεπλάκη ακόμη και σε υπόθεση εξαφάνισης/δολοφονίας, που επισυνέβη το 2016, του παραλήπτη πτώχευσης ανθρακωρυχείου Koksovaya-2, Yevgeny Lazarevich, με την οικογένειά του να δείχνει ως υπαίτιο τον Ρώσο κροίσο. Η εφημερίδα Kommersant, δημοσίευσε πρόσφατα εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα, καθώς και δηλώσεις της αδελφής του Anna, η οποία κατηγορεί ανοικτά τον Σχιούκιν ότι είναι πίσω από την εξαφάνιση / δολοφονία του αδελφού της. Ο Σχιούκιν θεωρείται ένας από τους βασικούς μετόχους του μεγαλύτερου ομίλου για την προμήθεια άνθρακα στη Ρωσία. Η καθαρή προσωπική του περιουσία υπολογίζεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια και μάλιστα κάποια στιγμή βρέθηκε στην 56η θέση της λίστας των Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Φαίνεται ότι η οικογένειά του διαθέτει περιουσιακά στοιχεία σε Ηνωμένο Βασίλειο, Μονακό και Κύπρο, ενώ κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που εμπλέκουν την Κύπρο σε σκοτεινές διαδρομές μαύρου χρήματος από τη Ρωσία με τελικό προορισμό το Λονδίνο.

Στη διάρκεια της συζήτησης στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ηγέρθηκε σειρά ερωτημάτων για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι κυπριακές αρχές, συμβάλλοντας στη διαλεύκανση πιθανών υποθέσεων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος Ρώσων ολιγαρχών, προτού αυτά τα καταλήξουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω offshore εταιρειών εγγεγραμμένων στην Κύπρο. Ανάλογα ερωτήματα βεβαίως τέθηκαν και για τη διάθεση των ρωσικών αρχών, να συνεργαστούν με τις κυπριακές και βρετανικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Σχιούκιν ειδικά, με την υποσημείωση ότι δεν πρόκειται για πολιτικό ζήτημα, αλλά πλέον αφορά και την προσπάθεια εξιχνίασης μιας εξαφάνισης/δολοφονίας. Ακόμη έγινε αναφορά σε συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία ενεπλάκη η Κύπρος, με τη μεταφορά ποσού 15 εκατομμυρίων ευρώ από ανθρακωρυχείο επικεφαλής του οποίου ήταν ο Σχιούκιν, σε εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο. Όπως αναφέρθηκε, με βάση έρευνες Ρώσων δημοσιογράφων, μεταφέρθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ προς την Κύπρο από τα κεφάλαια του βασιλιά του άνθρακα.

Στην εκδήλωση στο Βρετανικό κοινοβούλιο παρευρέθηκαν το μέλος του βρετανικού δικαστικού σώματος Simon Farrell, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα διαφθοράς, εξαπάτησης, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και συνομωσιών, ο Βρετανός συντηρητικός βουλευτής Sir Henry Bellingham, ο οποίος όπως προαναφέραμε οργάνωσε την εκδήλωση μαζί με τον Λόρδο Tim Razzall, η Ros Prince συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία Stephenson Harwood, που ειδικεύεται σε θέματα απάτης και διερεύνησης περιουσιακών στοιχείων και ο Clovis Meath Baker, συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Ακόμη, εκπροσωπήθηκαν Ρώσοι ανθρακωρύχοι, οι οποίοι φαίνεται να συγκεντρώνουν χρήματα μέσω της μεθόδου crowd-funding, αλλά και υπογραφές, ζητώντας από τις αρχές της Ρωσίας και της Βρετανίας να διερευνήσουν τις συνθήκες αρπαγής του ανθρακωρυχείου Koksovaya-2, καθώς και ποιοι κρύβονται πίσω από την εξαφάνιση/δολοφονία του Yevgeny Lazarevich.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε και η αδερφή του Yevgeny Lazarevich, Anna. Στην ομιλία της η κ. Λαζάρεβιτς ισχυρίστηκε ότι ο Σχιούκιν είναι πίσω από την εξόντωση του αδερφού της με στόχο τον έλεγχο του ανθρακωρυχείου. Πρόβαλε ακόμη τη θέση ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας τυγχάνει στήριξης από διεφθαρμένους τοπικούς αξιωματούχους.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση Σχιούκιν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.bloodcoalmoney.com/, ενώ όσον αφορά τις ύποπτες διαδρομές χρημάτων από τη Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω offshore, έχει αναρτηθεί σχετικός χάρτης στον σύνδεσμο http://bloodcoalmoney.com/the-octopus-11.html , όπου γίνεται αναφορά στις συγκεκριμένες εταιρείες.

Πηγή: http://bloodcoalmoney.com/the-octopus-11.html 

Πλήθος δημοσιευμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση Σχιούκιν έγραψε ακόμη και η ιστοσελίδα της Telegraph, προβάλλοντας δηλώσεις της θυγατέρας Σχιούκιν, Ελένας Σχιουκίνα, ιδιοκτήτριας γκαλερί στο Λονδίνο, ότι μετά την δίωξη του πατέρα της Αλεξάντερ Σχιούκιν για την υπόθεση του Inskoy, η ίδια δέχθηκε απειλές θανάτου. Όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ, για τις απειλές σε βάρος της οικογένειας ενημερώθηκε η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου, του Μονακό και της Κύπρου, όπου διαθέτει περιουσία η οικογένεια Σχιούκιν.

Βεβαίως, η υπόθεση με το ανθρακωρυχείο Inskoy δεν είναι η μοναδική για την οποία ενεπλάκη σε δικαστικές περιπέτειες ο Σχιούκιν. Βρέθηκε ξανά ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος για αρπαγή ανθρακωρυχείων, ενώ κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν αρκετά ρεπορτάζ σε διεθνή, ή κυπριακά ΜΜΕ για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τη μεταβίβαση ανθρακωρυχείων σε κυπριακές offshore εταιρείες.

***

Πηγές:

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/10/13/london-gallery-owner-facing-death-threats-russian-oligarch-father/

https://www.kommersant.ru/doc/3764810

http://www.bloodcoalmoney.com/

https://www.theguardian.com/business/2015/dec/13/battle-coal-mine-russian-billionaire-uk-lehram