Σ. Φάμελλος: Άμεσα αναδασωτέες οι πληγείσες περιοχές

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι πληγείσες περιοχές εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Όπως είπε, από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση είναι η αποζημίωση των κατοικιών και των παραγωγικών μονάδων, ενώ παράλληλα θα γίνει οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων με δορυφορικά μέσα και θα δημοσιευτεί απαγόρευση ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

«Τα μέτρα για την επόμενη μέρα στις πληγείσες περιοχές από τη φωτιά, είναι σημαντικά όχι μόνο για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και για τα δάση όλης της χώρας», τόνισε ο κ. Φάμελλος σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο 104,9 FM και σημείωσε ότι πέρα από την κήρυξη των περιοχών σε αναδασωτέες, θα ξεκινήσει κατά προτεραιότητα και ο σχεδιασμός μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος συνεχάρη όλους όσοι έδωσαν τη μάχη της πυρόσβεσης, χαρακτήρισε «πάρα πολύ κρίσιμα και για την ασφάλεια των πολιτών και για τα ίδια τα δάση της χώρας» τα μέτρα για την επόμενη μέρα κι επισήμανε πως «ήδη, τα συνεργεία της εκτίμησης των ζημιών και τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών για την οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της απογραφής και υπάρχουν ήδη και μέτρα για την προσωρινή στέγαση και επιδότηση ενοικίου καθώς και διατροφή των κατοίκων των περιοχών αυτών».

Ο κ. Φάμελλος διαβεβαίωσε ακόμη πως δεν σταματάει το έργο των δασικών χαρτών. «Δεν επηρεάζεται η διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών, δεν διακόπτεται και ούτε αναστέλλεται […] Αντίθετα, η κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέες εντάσσεται στους δασικούς χάρτες και έχει και ισχυρότερη προστασία από τον δασικό χαρακτηρισμό».

Επίθεση στη ΝΔ

«Δουλειά του πρωθυπουργού δεν είναι να κρατάει τη μάνικα, όπως δουλειά της αντιπολίτευσης δεν είναι να κάνει αντιπολίτευση από τις ξαπλώστρες» σχολίασε, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του ζητήματος των δασικών πυρκαγιών από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Δουλειά όλων μας είναι να κάνουμε καλύτερη τη δασική πολιτική και να μεγαλώσουμε το δίκτυο πρόληψης» τόνισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το σημαντικό, γι αυτό και μου κάνουν εντύπωση και τα αντιφατικά στοιχεία της χθεσινής ανακοίνωσης του κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φορέα δασοπυρόσβεσης αλλά περισσότερο η έλλειψη της υποστήριξης στο έργο των δασικών χαρτών και στο έργο της οργανωμένης δασικής πολιτικής με διαχειριστικές μελέτες στα δάση. Αυτό γιατί λείπει τόσα χρόνια στην Ελλάδα; Αν το ήθελε πραγματικά η αντιπολίτευση να έχουμε οργανωμένη δασική πολιτική, προστασία των δασών και άρα πρόληψη και των πυρκαγιών θα είχε εφαρμόσει οργανωμένα δασικά εργαλεία, κάτι το οποίο δεν έκανε, θεωρώ με πολιτική επιλογή».

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Φάμελλος, «ήταν παρούσα όταν στη Βουλή αποφάσισε τη συνέχιση της απασχόλησης και την προστασία των πυροσβεστών πενταετούς θητείας, όταν ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ψήφισαν κατά».

Σημείωσε ακόμη πως «επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εδώ και 15 χρόνια δεν είχε γίνει κανένας προγραμματισμός για προμήθεια πτητικού μέσου», ενώ «από την άλλη, και από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την επόμενη ώρα της έναρξης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο είχαμε επικοινωνήσει και ήμασταν στο πεδίο» και «ο πρωθυπουργός είχε δώσει τις απαραίτητες εντολές και είχαν προχωρήσει τα κατάλληλα σχέδια, τα οποία εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι παρά τον δύσκολο καιρό, παρά το περίεργο ανάγλυφο και παρά το περίεργο χρονικό στο οποίο εξελίχθηκε η πυρκαγιά […] στο μέτρο του δυνατού πετύχαμε να έχουμε οριοθέτηση και κάλυψη των αναγκών πυρόσβεσης».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

%d bloggers like this: