Τρεις νέες μεταρρυθμίσεις στη λίστα Βαρουφάκη – Υπάρχει και λοταρία για αποδείξεις!

Εμπλουτίζεται η λίστα του υπουργού Οικονομικών, καθώς, το Μέγαρο Μαξίμου, με άτυπη ενημέρωση, ανακοινώνει ότι προστίθενται άλλες τρεις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αποδέχεται τα τεχνικά κλιμάκια και τις συζητήσεις που πρέπει να γίνουν με αυτά και αναλύει σε πέντε σημεία τις προσδοκίες της για το σημερινό Eurogroup.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο το γεγονός, ότι μια από τις τρεις επιπλέον μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση στους δανειστές, η «λοταρία» για την ενίσχυση των εσόδων, αποτελεί μέρος του περίφημου «e-mail Χαρδούβελη» το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά είχε επικρίνει με δριμύτητα.

Ειδικότερα, στο e-mail που είχε αποστείλει ο τότε υπουργός Οικονομικών και το οποίο είχε δημοσιεύσει η Καθημερινή, στις 2 Δεκεμβρίου του 2014, προέβλεπε στο σημείο 3:

«3. Αύξηση των εσόδων ΦΠΑ μέσω λαχειοφόρου αγοράς και άλλα διοικητικά μέτρα: Το σύστημα αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ μέσω συλλογής αποδείξεων με την προοπτική δώρων από λαχειοφόρο αγορά θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος «@podeixi». Υπάρχει μια λεπτομερής έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εκτενή τεκμηρίωση για τη μεγάλη επιτυχία παρόμοιων προγραμμάτων σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Σλοβακία. Εάν τα πρόσθετα έσοδα στην περίπτωση της Πορτογαλίας ήταν 1,6 δισ. ευρώ ετησίως, σε αυτό το στάδιο, για την Ελλάδα φαίνεται λογικό –κατά πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις– να υποθέσουμε ότι θα είναι τουλάχιστον επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Διοικητικά μέτρα, όπως ηλεκτρονικά τιμολόγια και διασταύρωση των business-to-business, τιμολόγια και λιανικές πωλήσεις, θα αποφέρουν επίσης απτά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής».
Οι κυβερνητικές προσδοκίες από το Eurogroup

Σε πέντε σημεία συνοψίζει το περιβάλλον του πρωθυπουργού τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως «ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο».

Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει:

  1. Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.
  2. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.
  3. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού   Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.
  4. Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.
  5. Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:
  • Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
  • Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
  • Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Πηγή: www.iefimerida.gr