Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει το κύρος και τον ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις

Στις ευρωεκλογές, οι πολίτες έχουν να επιλέξουν από τη μια πλευρά τις δυνάμεις της προόδου, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της συνανάπτυξης και από την άλλη τις δυνάμεις της συντήρησης, του φόβου, της εθνικής περιχαράκωσης. Το δίλημμα είναι σαφές, η Ελλάδα είναι, για άλλη μια φορά, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και δεν θα βρεθεί στη λάθος πλευρά, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με δήλωση του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Τα δυο πρόσωπα της Ευρώπης

«Ακόμα και στο θέμα του Brexit βλέπουμε τα δυο πρόσωπα της Ευρώπης. Το πρόσωπο της προοδευτικής Ευρώπης, ο δρόμος να βρίσκεις δύσκολες συλλογικές λύσεις, και το πρόσωπο της συντηρητικής και φοβικής Ευρώπης που οδηγεί σε αδιέξοδα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Οι λύσεις της εθνικής περιχαράκωσης, ο φοβικός τρόπος, η λογική της δημιουργίας περίκλειστων φρουρίων δεν οδηγούν πουθενά. Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία είναι πολύ σημαντική, αναδεικνύει το γεγονός ότι μια λύση εθνικής περιχαράκωσης μια εθνική διέξοδος απέναντι σε υπαρκτές δυσκολίες δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γόνιμη. Πράγμα που πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ο δύσκολος δρόμος, αλλά που μπορεί να έχει μια προοπτική, είναι η προσπάθεια εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουμε συλλογικές λύσεις και, μάλιστα, προοδευτικές λύσεις».

Καθαρή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παράταση στο Brexit

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «καθαρή» την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit, δίνοντας θετική απάντηση στο αίτημα της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζας Μέι, για παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 22 Μαΐου στην περίπτωση που ψηφιστεί η Συμφωνία τις επόμενες μέρες από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και τις 12 Απριλίου, αν δεν ψηφιστεί, και σημείωσε: «Πήραμε μια καθαρή απόφαση με βάση τα δεδομένα που έχουμε σε σχέση με τους νομικούς περιορισμούς που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι είναι σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη παράταση πέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές. Δεν θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε τη νομιμότητα των ευρωεκλογών σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από μέρος του προβλήματος η Ελλάδα έγινε μέρος της λύσης

Σχετικά με τη σημερινή θέση της Ελλάδας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα μας παίζει θετικό ρόλο και στην οικονομία, είναι ένα θετικό παράδειγμα πια επειδή κατάφερε να βγει από μια πολυετή και δύσκολη οικονομική κρίση και πλέον, από μέρος του προβλήματος, έχει γίνει μέρος της λύσης και έχει καταφέρει να «εκπλήξει» όλους τους εταίρους με την απόδοση της οικονομίας της.

«Η Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη Ευρώπη, μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, που έχει αναταράξεις, έχει καταφέρει με δυσκολίες, αγώνες και με θυσίες του ελληνικού λαού, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να γίνει μια χώρα που έχει αναβαθμίσει τόσο το κύρος της όσο και τον ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως σε αυτό έχουν βοηθήσει όχι μόνο οι τριμερείς συνεργασίες, η τελευταία ιστορική συμφωνία για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο East Med, αλλά και η ιστορικής σημασίας Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα τόνισε πως η Ελλάδα παίζει στρατηγικό ρόλο, ιδίως σε ότι αφορά στη διασυνδεσιμότητα, με το λιμάνι του Πειραιά.

Στις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός τους ενημέρωσε για την Τριμερή Συνάντηση στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη, λέγοντας πως η ενεργειακή αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας, ιδιαίτερα υπολογίσιμο στην περιοχή.

Τους ενημέρωσε, επίσης, για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία και τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς, όπως είπε, «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν ένα σημαντικό κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης».

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το εαρινό Συμβούλιο απασχόλησε, ως επί το πλείστον, η συζήτηση για το Brexit.  Αναλώσαμε σχεδόν όλη τη χθεσινή μέρα. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, για τη στρατηγική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, καθώς και για την κλιματική αλλαγή, ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο θέμα.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, νομίζω ότι γνωρίζετε πως χθες πήραμε μια καθαρή απόφαση. Μια καθαρή απόφαση με βάση τα δεδομένα που έχουμε, σε σχέση με τους νομικούς περιορισμούς που έχει η Ε.Ε, καθότι είναι σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη παράταση σε ό,τι αφορά την οριστική συμφωνία, πέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Με δύο λόγια, δεν θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε μια διαδικασία νομικά δεσμευτική, να διακινδυνεύσουμε τη νομιμότητα των ευρωπαϊκών εκλογών σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Συνεπώς, με βάση αυτά τα δεδομένα, η 22α Μαΐου, που είναι μια μέρα πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, είναι ένα κρίσιμο ορόσημο, καθώς και η μέρα κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πάρει την οριστική απόφαση αν θα συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές εκλογές ή όχι που είναι η 12η του Απρίλη.

Συνεπώς, η απάντηση στο αίτημα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού για παράταση στην απόφαση για το Brexit ήταν θετική, μέχρι τις 22 Μαΐου, στο βαθμό που, το βρετανικό Κοινοβούλιο, τις επόμενες μέρες, θα εγκρίνει τη συμφωνία. Αν έχουμε μία ακόμα αρνητική απόφαση στο βρετανικό Κοινοβούλιο, τότε θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση αν θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές, οπότε η πιθανότητα παράτασης μπορεί νομικά να δοθεί, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Αν όμως, δεν συμμετάσχουν, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι την πιθανότητα μίας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Αυτά είναι τα δεδομένα. Όμως, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο μπροστά σε αυτά τα δεδομένα. Η δυσκολία που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο στην απόφαση για την έξοδο από την Ε.Ε αναδεικνύει το γεγονός ότι καμία λύση εθνικής περιχαράκωσης, καμία εθνική διέξοδος απέναντι σε υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι συλλογικά στην Ε.Ε δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γόνιμη. Εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες, εξαιρετικά δύσκολος αυτός ο δρόμος και για την Βρετανία και για την Ε.Ε. Πράγμα που πρέπει να μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι ο δρόμος – ο δύσκολος μεν δρόμος- αλλά δρόμος που μπορεί να έχει μια προοπτική, είναι μέσα από την προσπάθεια, εντός του πλαισίου της Ε.Ε, να δώσουμε συλλογικές λύσεις και μάλιστα, προοδευτικές λύσεις.

Ούτε οι λύσεις της εθνικής περιχαράκωσης και πολύ περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο και εντός την Ε.Ε πολλές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο φοβικός τρόπος, η λογική της δημιουργίας περίκλειστων φρουρίων, δεν οδηγεί πουθενά.

Και στο Βrexit βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο πρόσωπα της Ευρώπης. Το πρόσωπο της προοδευτικής Ευρώπης, επαναλαμβάνω μέσα από την αναζήτηση δύσκολων δρόμων συλλογικών λύσεων και το πρόσωπο της συντηρητικής και φοβικής Ευρώπης που οδηγεί σε αδιέξοδα.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την στρατηγική σχέση Ε.Ε-Κίνας, αλλά και για την οικονομία, η χώρα μας, ξέρετε, παίζει θετικό ρόλο και στην οικονομία. Είναι ένα θετικό παράδειγμα πια η Ελλάδα, που κατάφερε να βγει από μια πολυετή και δύσκολη οικονομική κρίση και πλέον από μέρος του προβλήματος έχει γίνει μέρος της λύσης. Και σε ό,τι αφορά τη στρατηγική σχέση Ε.Ε-Κίνας η Ελλάδα παίζει στρατηγικό ρόλο, σημαντικό ρόλο, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασυνδεσιμότητα με το λιμάνι του Πειραιά.

Βεβαίως, θα έλεγα ότι, πέραν αυτής καθαυτής της θεματικής της διήμερης Συνόδου, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και με ομολόγους μου, μεταφέροντάς τους και το κλίμα της συνάντησης που είχα προχθές στα Ιεροσόλυμα, που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας, ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας ιδιαίτερα υπολογίσιμο στην περιοχή. Καθώς, επίσης, να ενημερώσω όμως  και για την επίσκεψή μου, πριν από ένα μήνα, στην Τουρκία και τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς οι ευρωτουρκικές σχέσεις παραμένουν ένα σημαντικό κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης.

Με δυο λόγια, θα έλεγα, ότι η Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη Ευρώπη, μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, που έχει αναταράξεις, έχει καταφέρει με δυσκολίες, με αγώνες και με θυσίες του ελληνικού λαού, τα τελευταία 4 χρόνια, να γίνει μια χώρα που έχει αναβαθμίσει τόσο το κύρος και τον ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις.

Σε αυτό έχει βοηθήσει, όχι μόνο οι τριμερείς συνεργασίες μας, η τελευταία ιστορικής σημασίας συμφωνία για τον αγωγό Eastmed, αλλά και η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αλλά έχει καταφέρει να εκπλήξει όλους τους εταίρους μας σε ό,τι αφορά την απόδοση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. Πραγματικά, δηλαδή, να γίνει μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος σε μια Ευρώπη που, παρά τις δυσκολίες και τους κλυδωνισμούς, αντέχει, προχωράει μπροστά, έχει διλήμματα να αντιμετωπίσει.

Και ένα από αυτά τα διλήμματα θα κληθούν οι ίδιοι οι πολίτες να το αντιμετωπίσουν, με τις απαντήσεις που θα δώσουν στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές που έχουν να επιλέξουν, από τη μια πλευρά, τις δυνάμεις της προόδου, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της συνανάπτυξης και από την άλλη μεριά, τις δυνάμεις τις συντηρητικές, τις δυνάμεις του φόβου, τις δυνάμεις της εθνικής περιχαράκωσης.

Το δίλημμα είναι σαφές. Η Ελλάδα, για άλλη μια φορά, είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν θα βρεθεί στη λάθος πλευρά.