Τσίπρας: Στοχεύουμε να κλείσει η 3η αξιολόγηση το γρηγορότερο

Πρέπει να ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα, για να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό περιβάλλον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Σημείωσε δε, ότι για να οικοδομήσουμε μια προοπτική για το μέλλον πρέπει να φύγουμε από την επιτροπεία των μνημονίων και επισήμανε ότι  μοναδικός τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις και ισορροπία στο μείγμα πολιτικής, προκειμένου να προστατεύονται οι αδύναμοι.

Με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και την μείωση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου δημιουργείται περιθώριο από το 2019 να προχωρήσουμε σε διορθώσεις που θα ελαφρύνουν αυτούς που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τη δημοσιονομική προσαρμογή, πρόσθεσε o κ. Τσίπρας.

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πιάνοντας τους στόχους θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο, πάνω από τους στόχους του 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούμε να κινηθούμε πάνω από τα αντίμετρα, εκτίμησε.

Θύμισε ότι το 2016 υπήρξε μεγάλη υπεραπόδοση και όπως είπε αυτό ήταν μια από τις αιτίες που αντιστάθηκε η κυβέρνηση σε κάποιες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Εκτίμησε δε ότι σωστά προχώρησε η κυβέρνηση στην διανομή μέρους της υπέρβασης, παρά τις αντιδράσεις των δανειστών.

Όπως σημείωσε, και φέτος ο προϋπολογισμός κινείται πάνω από τους στόχους, προσθέτοντας ότι θα φροντίσει η κυβέρνηση και φέτος να μοιράσει μέρισμα στους αδύναμους.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον αλγόριθμο που κλειδώνει το θέμα του χρέους και χαρακτήρισε σημαντικό ότι το χρέος δεν αντιμετωπίζεται πλέον σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τη δυνατότητα της χώρας να πληρώνει κάθε χρόνο έως ένα επίπεδο του ΑΕΠ για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες (κάτω του 15% του ΑΕΠ).

Όπως είπε αυτό «χαιρετίστηκε» από τους επενδυτές με την αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και την έκδοση ομολόγου.

Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους και της περαιτέρω ποσοτικοποίησης των παραμέτρων ρύθμισης βρισκόμαστε στην «ίδια σελίδα» με το ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η διαπραγμάτευση και οι καθυστερήσεις

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι κρίσιμο θέμα. Όμως τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση στη β’ αξιολόγηση δεν την είχε η κυβέρνηση, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Υπήρξε διαφωνία των εταίρων και πιέσεις για μέτρα πέρα από τη συμφωνία.

Προσπαθούμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παραχθεί σημαντικό έργο. «Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν προβλήματα συντονισμού που προσπαθούμε να επιλύσουμε, αλλά εκτιμώ ότι είναι μια προσπάθεια που αποδίδει», τόνισε.

Αυτό το εκτιμούν οι εταίροι, υποστήριξε, και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα την τρίτη αξιολόγηση. «Θα συγκαλέσω άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο και θα πάρουμε τις αποφάσεις για να κλείσει η γ’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι τις αναλογεί, «θα τρέξει γρήγορα» καθώς εκτός των άλλων δεν περιλαμβάνει κρίσιμα πολιτικά θέματα. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το ΔΝΤ, μπορούμε και με το ΔΝΤ αν δεν έχει παράλογες απαιτήσεις. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να έχουμε το ΔΝΤ «με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω», τόνισε. Όπως είπε, πρέπει να λυθεί το θέμα εντός του χρόνου.

Αναφερόμενος και στις δηλώσεις Μακρόν για το ΔΝΤ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να προσέλθουν όλοι οι εταίροι με αυτή τη διάθεση και να μην υπάρξουν απαιτήσεις πέραν της συμφωνίας.

Πέρυσι έγινε ρεκόρ πενταετίας σε ξένες άμεσες επενδύσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι φέτος αναμένεται μεγαλύτερο ρεκόρ. «Πώς έγινε αυτό αν έχουμε μια κυβέρνηση που μισεί τις επενδύσεις;» αναρωτήθηκε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, επιχειρείται να καταπολεμηθούν παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, θέματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί επί χρόνια.

Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση είναι ότι θέλουμε επενδύσεις αλλά παράλληλα και να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την εργασία. «Θέλουμε επενδύσεις που θα προωθούν την «ένταση γνώσης» αλλά και τα πλεονεκτήματα της χώρας».

Αιχμές άφησε ο πρωθυπουργός για κάποιους από τους κοινωνικούς εταίρους απαντώντας σε ερώτηση για σχετική ανάλυση του ΣΕΒ για τα εργασιακά. Είπε ότι «οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά σχέση με την παραγωγή και όχι με τις προμήθειες του Δημοσίου δεν έχουν τέτοιες απόψεις. Εχουν εξαιρετικές εργασιακές σχέσεις και υψηλούς μισθούς».

«Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής. Θέλουμε να παράγει και να προσελκυστούν επενδύσεις στον δευτερογενή τομέα».

Κάποιοι μας είπαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράξει, ότι πρέπει να είναι χώρα παραγωγής υπηρεσιών. «Είναι μεγάλο λάθος».

%d bloggers like this: